(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel ongeveer een half procent in het groen.

Vanwege de aanhoudende zorgen over een mogelijke mondiale handelsoorlog belooft het opnieuw een volatiele handelsweek te worden. Toch lijken de zorgen maandag wat weg te ebben, nadat ambtenaren van de Amerikaanse president Donald Trump zondag hun toon matigden en opmerkten dat Washington voorlopig niet van plan is Beijing af te straffen en dat er voldoende tijd is om een deal te sluiten en een pas op de plaats te maken. Trump zei zondag zelf van mening te zijn dat de Verenigde Staten en China tot een akkoord kunnen komen, zonder dat het tot een handelsoorlog hoeft te komen. De Amerikaanse president voegde toe dat hij en zijn Chinese evenknie Xi Jinping altijd vrienden zullen blijven.

De markt kijkt daarom ook uit naar een toespraak van de Chinese president Jinping dinsdag tijdens het Boao-forum, het zogenaamde Davos van Azië, waarin hij opmerkingen kan maken over markthervormingen, die de spanningen tussen China en de Verenigde Staten kunnen verlichten.

“Het handelsdrama zal de markt de komende weken parten blijven spelen, maar het zal interessant zijn om de Chinese president dinsdag op het Boao-forum te horen spreken, waar hij waarschijnlijk zijn bereidheid zal tonen om terug te slaan, terwijl hij teven aan zal geven bereid te zijn om te onderhandelen”, aldus Hussein Sayed van FXTM.
 
Daarnaast volgt de markt nauwgezet de ontwikkeling in Syrië, na berichten dat een luchtmachtbasis nabij Homs is bestookt met raketten. Washington ontkende betrokkenheid, hoewel Trump via Twitter waarschuwde dat Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran een “hoge prijs” zullen betalen voor een recente aanval door het leger van Assad met chemische wapens.
 
Er staan maandag in de Verenigde Staten geen macro-publicaties of Fed-sprekers geagendeerd. “Deze week richten beleggers zich op de Amerikaanse inflatiecijfers en de Fed-notulen van maart, die beide woensdag zullen verschijnen”, zei marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities. “Deze twee publicaties zullen waarschijnlijk de toon zetten voor de dollar en voor de volgende FOMC-bijeenkomst in mei”, voegde hij toe. 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2307. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2269 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2281 op de borden. 

Olie noteerde maandag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 62,68 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,3 procent duurder werd op 68,01 dollar. 

Bedrijfsnieuws

AveXis kan maandag rekenen op de aandacht van beleggers, na het nieuws dat de Zwitserse farmaceut Novartis het concern overneemt voor 8,7 miljard dollar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs maar liefst 81,4 procent hoger. Novartis steeg 0,8 procent. 

BlackRock, Wells Fargo en JPMorgan Chase & Co. kunnen deze week tevens rekenen op de aandacht van beleggers. De bedrijven rapporteren donderdag en vrijdag kwartaalcijfers en geven daarmee de aftrap van het cijferseizoen. BlackRock noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,4 procent hoger, JPMorgan steeg 0,6 procent en Wells Fargo noteerde 0,7 procent hoger.

Ionis Pharmaceuticals steeg voorbeurs 2,2 procent, nadat het concern een licentiedeal sloot met AstraZeneca voor een behandeling voor niet-alcoholische leververvetting. AstraZeneca noteerde 1,0 procent hoger.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 2,9 procent lager op 2.604,47 punten. De Dow Jones index eindigde 2,3 procent in het rood op 23.932,76 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,3 procent tot 6.915,11 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties