(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg 1 1/2 uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,1 procent tot 2.639,61 punten, de Dow Jones index verloor 2,1 procent op 24.410,14 punten en de Nasdaq noteerde 2,6 procent lager op 6.998,22 punten.

De handelsdag stond vrijdag in eerste instantie volledig in het teken van het Amerikaanse banenrapport en de OPEC-vergadering in Wenen. Donderdag was sprake van een hectische handelsdag, die werd gedreven door de vrees dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verder zou escaleren, na de arrestatie in Canada van de CFO van de Chinese telecomgigant Huawei.

Na bescheiden hogere koersen aan het begin van de handelsdag, staken de zorgen over de handelsbetrekkingen gedurende het verloop van de dag opnieuw de kop op, waarna Wall Street opnieuw in het rood dook.

Uit de data van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek vrijdag dat het aantal banen in november is gestegen met 155.000 banen, wat duidelijk minder was dan de verwachte groei met 198.000 banen. Markten interpreteerden de data als een signaal dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagd, wat in 2019 mogelijk zou leiden tot minder renteverhogingen.

De data zijn van groot belang voor beleggers, aangezien de data van grote invloed zijn bij het besluit van het beleidscomité van de Federal Reserve tijdens de beleidsvergadering van 18 – 19 december de rente wel of niet te verhogen.

The Wall Street Journal meldde eerder deze week dat het beleidscomité, de Federal Open Market Committee, een minder agressief rentebeleid overweegt en een meer afwachtende houding zal innemen alvorens de rente opnieuw te besluiten.

De kans dat de Amerikaanse centrale bank de rente in december zal verhogen wordt ingeschat op 76,6 procent, terwijl de kans vorige week nog op 83 procent werd ingeschat.

“Het banenrapport is precies goed. De groei van het aantal banen is niet te hoog en niet te laag voor beleggers”, zei marktanalist JJ Kinahan van TD Ameritrade. “Als de groei sterk geweest zou zijn, zou de markt dat hebben geïnterpreteerd als een getal dat de Fed zou dwingen de rente niet alleen in december, maar ook in maart te verhogen”, voegde hij toe. “Aan de andere kant wil je ook niet dat de banengroei heel erg laag is, want dit zou het vertrouwen in de economie ondermijnen.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de ontwikkelingen in Wenen, waar de OPEC bijeenkwam om te praten over een mogelijke verlaging van de productie. Uiteindelijk kwamen de OPEC en een aantal grote olieproducenten zoals Rusland een verlaging van de output overeen met 1,2 miljoen vaten per dag per 1 januari 2019. De olieprijs noteerde vrijdag tot 5,0 procent hoger.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag tevens bekend dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in de economie in december onveranderd is ten opzichte van de voorgaande maand. De index voor het consumentenvertrouwen bleek gelijk op 97,5.

De Amerikaanse groothandelsvoorraden zijn in oktober op maand- en jaarbasis gestegen met achtereenvolgens 0,8 procent en 6,9 procent.

Olie noteerde vrijdag tot 3,0 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1415. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1396 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1378 op de borden.

Maandag staan in de Verenigde Staten geen macro-publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Big Lots verloor 23,4 procent, nadat het concern vrijdag teleurstellende resultaten over het derde kwartaal publiceerde.

Ulta Beauty verloor 10,6 procent. Nadat het concern voorspelde dat de kerstseizoenverkopen naar verwachting lager uit zullen komen dan analisten hadden gehoopt.

Broadcom heeft in het afgelopen kwartaal de nettowinst sterk zien oplopen. Dit bleek donderdag nabeurs tijdens de kwartaalrapportage van het van oorsprong Singaporese bedrijf. De nettowinst van de chipmaker bedroeg 1,2 miljard dollar, in vergelijking met 532 miljoen dollar een jaar eerder. “In 2019 rekenen we op een dubbelcijferige groei”, benadrukte CEO Hock Tan van Broadcom in een toelichting. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Altria neemt een belang van 45 procent in cannabisproducent Cronos. Cronos steeg 21,1 procent. Het aandeel Altria steeg met 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.