(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg 1 1/2 uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent tot 2.699,16 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 25.018,25 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 7.285,18 punten.

Daarmee schrijven de Amerikaanse beurzen voor de derde opeenvolgende dag rode borden, vanwege de aanhoudende vrees over de Amerikaanse handelsbetrekkingen en de trage wereldwijde economische groei, in combinatie met een gestage stroom van verdeelde winstrapporten die de kooplust onder druk zetten.

“De zwakte van donderdag deed een groot deel van de winst van vorige week teniet, maar de opwaartse trend begon tekenen van vermoeidheid te vertonen”, zei marktanalist Jeff deGraaf van Reinaissance Macro Research.

De handelsoorlog blijft een brandende kwestie voor beleggers, met name nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei geen plannen te hebben om de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten voor het verstrijken van een deadline voor een handelsovereenkomst op 1 maart. CNBC meldde echter dat Washington waarschijnlijk de tarieven op 10 procent zal houden in plaats van ze, zoals gepland, te verhogen tot 25 procent.

“Tot nu toe waren markten optimistisch over het bereiken van een handelsovereenkomst, ondanks weinig solide bewijs daarvoor. De houding van Trump, slechts enkele weken voor de deadline, werkt bij beleggers op de zenuwen”, zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

Berichten dat Trump volgende week een executive order zal ondertekenen waarin het gebruik van Chinese draadloze apparatuur in Amerikaanse netwerken wordt verboden, in een poging de Verenigde Staten te beschermen tegen cyberdreigingen, deed de handelsspanningen verder oplopen.

De aanhoudende zorgen over een vertraging van de wereldwijde groei blijven ook op het sentiment wegen, waarbij beleggers na tegenvallende Europese macro-data de vrees bevestigt zien dat de vertraging van de economische groei in China inmiddels naar Europa is overgeslagen.

Olie noteerde vrijdag tot 0,1 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1323. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1348 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1340 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Hasbro verloor vrijdag 3,8 procent, nadat de speelgoedproducent voorbeurs teleurstellende winst- en omzetcijfers publiceerde. Mattel steeg daarentegen 22,5 procent. Het concern publiceerde donderdag nabeurs beter dan verwachte resultaten.

Arconic verloor 3,4 procent. De producent van aluminiumproducten voor de auto- en luchtvaartindustrie heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en meldde tevens zijn portefeuille te gaan herorganiseren en activiteiten af te splitsen.

Skechers USA steeg 15,2 procent, na beter dan verwachte resultaten

Expedia won 3,0 procent. Het online-reisbureau gaf een positieve outlook af.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties