(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen woensdag af op een lager slot. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 2.386,92 punten, de Dow Jones noteerde vlak op 20.954,45 punten en de Nasdaq noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 0,5 procent lager op 6.065,32 punten.

De handelsdag stond woensdag vrijwel geheel in het teken van het Fed-rentebesluit. Conform de verwachting handhaafde de centrale bank de zogenoemde federal funds rate op 0,75 tot 1,00 procent. Het discontotarief werd tevens gehandhaafd op 1,50 procent.

Het beleidscomité stemde unaniem in met het besluit. Het zwakke eerste kwartaal werd door de FOMC afgedaan als tijdelijk. “De FOMC is van mening dat de vertraging van de economische groei in het eerste kwartaal waarschijnlijk tijdelijk van aard is”, meldde de centrale bank in de schriftelijke toelichting op het besluit.

Uit de zogenoemde ‘dot plot’, de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek half maart dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog twee renteverhogingen, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Beleggers rekenen erop dat de centrale bank de rente in juni opnieuw zal verhogen.

Marktvolgers spraken van een toelichting waaruit vertrouwen sprak. In plaats van voorzichtig te zijn is de centrale bank volgens hen nu meer zelfverzekerd over zijn plannen om de tarieven te verhogen.

“De Fed heeft nu redenen nodig om de rente niet te verhogen, terwijl de centrale bank de noodzaak van een renteverhoging eerder moest verdedigen en onderbouwen”, aldus marktanalist Stephen Stanley van Amerherst Pierpont.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de wekelijkse hypotheekaanvragen zijn gedaald met 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande week. De marktindex daalde van 406,2 naar 405,8.

Uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing bleek woensdag dat het aantal banen in april in de Verenigde staten in de niet-agrarische private sector is gestegen met 177.000. Economen rekenden op een groei van 175.000 banen.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector is in april in een versneld tempo gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector van Markit Economics steeg van 52,8 in maart naar 53,1 in april. De inkoopmanagersindex  van het Institute for Supply Managementsteeg van 55,2 in maart naar 57,5 in april. Geraadpleegde economen mikten op een stijging tot 55,6 in april.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 28 april zijn gedaald met circa 0,9 miljoen vaten tot 527,8 miljoen vaten.

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,16 dollar hoger, ofwel 0,3 procent, op 47,82 dollar

De euro/dollar noteerde op 1,0905. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op  1,0918 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0898 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen handelsbalansdata van maart en de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de Amerikaanse fabrieksorders in maart later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Apple stond woensdag onder druk, nadat de techgigant dinsdag laat teleurstellende omzetcijfers rapporteerde. Het aandeel verloor 0,3 procent.

Yum Brands steeg 2,2 procent, nadat de moedermaatschappij van KFC en Pizza Hut voorbeurs beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal rapporteerde.

Clorox won 1,0 procent, nadat de producent van schoonmaakproducten beter dan verwachte kwartaalresultaten publiceerde.

Time Warner verloor 0,4 procent, ondanks het feit dat het mediaconcern over het eerste kwartaal resultaten rapporteerde die de verwachtingen van analisten overtroffen.

Facebook, NXP Semiconductors, Tesla en The Kraft Heinz Company komen nabeurs met resultaten. Facebook verloor 0,7 procent, NXP Semiconductors noteerde vlak, Tesla noteerde 1,8 procent lager en Kraft Heinz won 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.