(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerst af op een lagere opening, in aanloop naar het eerste presidentiële debat maandagavond.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,4 procent in het rood. De Dow Jones index futures en de Nasdaq 100 futures daalden 0,5 procent.

De handelsdag staat maandag grotendeels in het teken van het eerste presidentiële debat tussen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en haar Republikeinse rivaal Donald Trump. Het is de eerste van in totaal drie debatten tussen de presidentskandidaten.

Daarbij is sprake van een verschuiving in de toon van de markt over de mogelijke uitslag van de verkiezingen. Waar de markt in eerste instantie gelaten reageerde op een mogelijke overwinning van Trump, luiden sommige marktparticipanten nu de noodklok over de optie dat de Republikeinse kandidaat de verkiezingen mogelijk zou winnen. Marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets wijst erop dat een aantal marktvolgers de kans op een Donald Trump presidentschap hebben verhoogd in aanloop naar het eerste debat.

De Amerikaanse aandelenmarkten lijken de neerwaartse trend van vrijdag maandag voort te zetten, in navolging op de lagere Aziatische en Europese beurzen, wat deels was te wijten aan de lagere olieprijs, vanwege de groeiende overtuiging dat de lidstaten van de Organisatie van olie-exporterende landen en andere grote olieproducenten later deze week tijdens een informele bijeenkomst aan de zijlijn van een energiecongres in Algerije niet tot een vergelijk zullen komen over een bevriezing of reductie van de olieproductie.

Inmiddels noteert olie echter in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 44,96 dollar, terwijl een november-future Brent 1,4 procent duurder werd op 46,53 dollar.

Op macro-economisch vlak staan maandag slechts de nieuwe woningverkopen in de VS in augustus op de agenda. Er staan een drietal Fed-sprekers geagendeerd. Robert Kaplan, de voorzitter van de Dallas Fed neemt deel aan een vraag en antwoord sessie, Fed-gouverneur Daniel Tarullo geeft een toespraak over de stresstest tijdens de Yale School of Management Leaders Forum. Neel Kaskari, voorzitter van de Minneapolis Fed, geeft later op de dag tevens een speech.

De euro/dollar noteerde op 1,1262. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1227 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1233 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank, dat tevens in de VS is genoteerd, verloor 5,1 procent, nadat het Duitse Focus Magazine gedurende het weekeinde berichtte dat de Duitse Bondskanselier Angela merkel niet van plan is de Duitse bank met staatssteun te ondersteunen.

Twitter noteerde voorbeurs 3,3 procent lager en Salesforce.com verloor 5,6 procent, na mediaberichten vorige week dat de micro-blogdienst met een aantal partijen spreekt over een mogelijk overname, waaronder Salesforce.com.

Pfizer daalde 1,3 procent, na het nieuws dat de farmaceut heeft besloten om zichzelf niet op te splitsen in twee aparte beursgenoteerde bedrijven.

Chemtura noteerde 16,2 procent hoger, nadat het Duitse chemieconcern Lanxess meldde zijn Amerikaanse concurrent over te willen nemen voor circa 2,7 miljard dollar. Beide ondernemingen hebben reeds een definitieve overname overeenkomst getekend. Aandeelhouders van Chemtura uit Philadelphia ontvangen voor ieder aandeel een bedrag van 33,50 dollar. Dit is een premie van 18,9 procent ten opzichte van de slotkoers op 23 september.

CBOE Holding is van plan Bats Global Markets over te nemen voor 3,2 miljard dollar. CBOE noteerde 1,3 procent hoger en Bats Global Markets won 19,9 procent.

Slotstanden

Wall Street is vrijdag lager gesloten, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,7 procent lager sloot op 18.261,45, de S&P 500 0,6 procent verloor tot 2.164,69 en de Nasdaq 0,6 procent daalde op 5.305,75. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.