(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag pakweg een half uur voor de slotbel lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 2.552,88 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 22.847,00 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 6.600,04 punten.

Wall Street opende donderdag licht lager, waarmee de Amerikaanse aandelenmarkten iets prijs moesten geven van hun recordniveau’s, terwijl de markt de eerste bedrijfsresultaten van het cijferseizoen verwerkte. Financiële fondsen konden donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat JPMorgan Chase en Citigroup hun resultaten rapporteerden, waarmee het cijferseizoen officieel uit de startblokken kwam. Analisten voorzien een sterk cijferseizoen, waardoor de markt waarschijnlijk zijn recordniveau’s verder kan uitbouwen.

“De fundamentals zijn goed, bedrijven verdienen geld en ik voorzie dat de markt gedurende het cijferseizoen relatief sterk zal zijn, maar ik verwacht geen enorme stijging tussen nu en het einde van het jaar, omdat veel van het optimisme is ingeprijsd”, aldus analist Gary Droz van MainLine Private Wealth. “De opwaartse trend van de aandelenmarkten is ongebruikelijk lang, zonder de gebruikelijke pullbacks”, voegde hij toe. “We moeten echter oppassen niet in een comateuze toestand te raken, aangezien alles kan leiden tot een pullback”, besloot hij.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in september harder zijn gestegen dan in augustus. De producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,4 procent, versus een stijging van 0,2 procent een maand eerder. Op jaarbasis tegen de producentenprijzen met 2,6 procent.

Tevens werd bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 7 oktober is gedaald met 15.000 aanvragen tot 243.000, terwijl gerekend werd op 252.000 aanvragen.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 6 oktober harder dan verwacht zijn gedaald. De voorraden ruwe olie daalden met ruim 2,7 miljoen vaten tot 462,2 miljoen vaten, terwijl werd gerekend op een daling van 1,7 miljoen vaten.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,70 dollar, ofwel 1,4 procent, lager op 50,60 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1835. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1845 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1858 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag een drietal publicaties geagendeerd in de Verenigde Staten. Voorbeurs verschijnen inflatiedata over september en de Amerikaanse detailhandelsverkopen van augustus, gevolgd door het Amerikaans consumentenvertrouwen van oktober.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan rapporteerde voorbeurs beter dan verwachte resultaten, hoewel de omzet uit de handel in obligaties, grondstoffen en valuta zwak was. Het aandeel daalde 0,9 procent.

Ook Citigroup presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De zakenbank heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst geboekt dan verwacht, ondanks een fors lagere omzet uit vastrentende en grondstoffenhandel, terwijl er meer opzij werd gezet voor slechte leningen. Het aandeel verloor 3,1 procent.

De twee financials zijn het afgelopen jaar sterke performers geweest. JPMorgan steeg de afgelopen twaalf maanden 42 procent en Citi won meer dan 50 procent, versus een stijging in dezelfde periode van 19,5 procent voor de S&P 500 index.

Domino’s Pizza verloor 3,8 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Amazon.com noteerde 0,8 procent hoger. De online retailer maakte bekend voor het aanstaande vakantieseizoen 120.000 extra mensen in dienst te nemen.

Telcombedrijf AT&T, retailer J. Jill en Juniper Networks noteerden achtereenvolgens 5,7 procent, 50,3 procent en 5,0 procent lager, nadat de bedrijven woensdag laat winstwaarschuwingen afgaven.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties