(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag vrijwel onveranderd gesloten. Bij het slot in New York noteerde de breed samengestelde S&P 500 index vrijwel vlak op 2.141,16 punten, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent daalde op 18.145,71 punten. De Nasdaq won 0,3 procent op 5.257,40 punten.

De aandelenmarkten in Amerika wisten zich na een lagere start te herstellen. Toch reageerden beleggers teleurgesteld op de resultaten van General Electric die zwaarder wogen dan beter dan verwachte kwartaalcijfers van Microsoft.

“Als een zwaargewicht als General Electric met een terughoudende, of misschien zelfs wel grimmige outlook komt voor de economische activiteit, dan reageren beleggers daar uiteraard negatief op”, zei investeringsstrateeg Mark Luschini van Janney Montgomery Scott.

“Ondanks een aantal sterke kwartaalpublicaties zitten we weer in een cijferseizoen dat niet bepaald een rooskleurig beeld schetst”, volgens de marktvorser, die verder zei dat de markt zoekt naar een reden om omhoog te gaan. “Momenteel is die er niet”.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. Qua Fed sprekers liet onder andere de voorzitter van de San Francisco Fed van zich horen. John Williams herhaalde de noodzaak om de rente spoedig te verhogen. Wel pleitte hij daarbij voor geleidelijke verhogingen.

De olieprijs sloot vrijdag hoger. De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot de week 0,22 dollar, of 0,4 procent hoger op 50,85 dollar. Daarmee sloot de prijs voor een vat ruwe olie voor de vijfde week op rij in de plus. De markt putte hoop uit opmerkingen van de Russische energieminister die opnieuw opriep tot gecoördineerde actie van grote olieproducenten om de markt te stabiliseren.  

De euro/dollar koers noteerde bij de slotbel in New York op 1,0880. Bij het slot in Europa noteerde het muntpaar op 1,0870 en aan de start van de Europese handelsdag stond er een koers van 1,0905 op de borden.

Stijgers en dalers

Blikvanger was Microsoft dat donderdagavond met beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal kwam. Volgens de techreus waren de cloud-diensten verantwoordelijk voor de sterke resultaten, met een verdubbeling van de omzet op jaarbasis voor onderdeel Azure. Het aandeel steeg 4,3 procent tot 59,69 dollar. Eerder op de dag bereikte Microsoft een all time high van boven de 60 dollar per aandeel. 

General Electric stelde juist teleur met zijn kwartaalpublicatie. De winst daalde in het derde kwartaal en de omzet groeide minder dan verwacht. Daarnaast werd de outlook neerwaarts bijgesteld. Het aandeel noteerde op het slot 0,3 procent lager. Daarmee werd het verlies wel grotendeels weggepoetst.

McDonald’s maakte vorige week al bekend dat het in het derde kwartaal een miljoenenafschrijving moest doen vanwege de herstructureringsplannen die de fastfoodketen doorvoert. Dus kwamen de resultaten vrijdag niet als een verrassing en was de markt bovendien positief over de stijging van de vergelijkbare omzet met 1,3 procent. Het aandeel won 3,0 procent.

Honeywell heeft een hogere omzet in het derde kwartaal niet weten te vertalen naar meer winst. De outlook van de leverancier van elektronische controlesystemen en automatiseringssystemen was evenwel sterk, waarop het aandeel 0,8 procent steeg. 

ManpowerGroup heeft over het derde kwartaal van dit jaar de omzet en de resultaten in constante valutakoersen op jaarbasis zien stijgen. Het aandeel sloot vrijdag 9,7 procent in de plus. Sectorgenoot Monster Worldwide, momenteel overnameprooi voor Randstad, boekte in het derde kwartaal een lage omzet en onderaan de streep resteerde een miljoenenverlies. Het aandeel won desondanks 1,2 procent.

PayPal steeg vrijdag 10,2 procent nadat het concern donderdagavond met kwartaalresultaten kwam die aan de marktverwachtingen voldeden.

Naast kwartaalcijfers keek de markt vrijdag ook naar fusie- en overnamenieuws. Volgens The Wall Street Journal zou AT&T vergevorderde gesprekken voeren om Time Warner over te nemen. Een deal zou op zijn vroegst dit weekend aangekondigd kunnen worden aldus bronnen. Het aandeel Time Warner steeg 7,8 procent terwijl AT&T 3,0 procent moest laten gaan. 

Het aandeel van Coach daalde 1,0 procent. Vrijdag kwamen er berichten de markt in dat de Amerikaanse moderetailer een fusie zou overwegen met het Britse Burberry, dat in Londen ruim 3 procent hoger eindigde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.