(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven, terwijl retailbedrijven in de belangstelling stonden na verwachte recordomzetten tijdens de koopjesdagen na Thanksgiving.

De toonaangevende S&P500-index eindigde 1 punt lager op 2.601,43 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 0,1 procent daalde tot 6.878,52 punten. De Dow Jones-index sloot 0,1 procent hoger op een nieuw record van 23.580,78 punten.

Koopjesjagers op ‘Cyber Monday’ zullen naar verwachting een record aan onlineverkopen genereren, volgens ramingen van Adobe, nadat de start van het feestdagenseizoen vorige week vrijdag al een online-omzetrecord van 5,03 miljard dollar opleverde.

Amazon, dat sterk profiteert van de onlineshoppers, won 0,8 procent. Het was de vierde dag op rij met winst voor de onmlinewinkelreus. American Eagle Outfitters werd 1,8 procent meer waard en Dillard’s Inc kon zelfs 4,7 procent bijschrijven. Ook Gap en Macy’s eindigden in het groen.

Monetair beleidsmaker Robert Kaplan van de Dallas Federal Reserve Bank, die eerder twijfelde over de noodzaak van een renteverhoging in december, zei maandag dat hij een verhoging met een kwart procentpunt zou steunen. Kaplan wees erop dat de Amerikaanse aandelenmarkten nu al twaalf maanden geen dag met een daling van 3 procent heeft meegemaakt. “Dat is extreem ongebruikelijk”, zei hij.

Beleggers keken ook naar de ontwikkelingen rond het belastingplan van de Republikeinen, waar de Senaat naar verwachting volgende week over zal stemmen, misschien dinsdag. De hoop op belastinghervormingen door de regering van president Donald Trump die de markt een impuls kunnen geven was een katalisator voor de stijgende Amerikaanse beurzen in het afgelopen jaar. “Het is tijd voor de Amerikaanse regering om over de brug te komen, anders zal de langverwachte beurscorrectie waarschijnlijk snel plaatsvinden”, zei marktanalist Hussein Sayed van FXTM. “De Senaat is terug van reces, en de president zal dinsdag spreken met senatoren. Op dat moment zullen economisch nieuws en monetair beleid niet veel aandacht meer krijgen. Het gaat allemaal om het fiscale beleid en zonder betekenisvolle vooruitgang zal het waarschijnlijk pijnlijk worden voor aandelen en voor de dollar”, stelde Sayed in een notitie voor klanten.

De gedempte beursstemming van maandag paste in een historisch patroon, volgens sommige marktdeelnemers. De tweede beursdag na Thanksgiving geeft gemiddeld een negatief rendement van 0,39 procent, meldde E-Trade. 

De olieprijs daalde en een januarifuture voor een vat ruwe olie sloot 1,4 procent lager op 58,11 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De dollar steeg ten opzichte van de euro, die 1,1898 dollar waard was. Daarmee raakt de psychologische grens van 1,20 dollar geleidelijk weer uit zicht.

Bitcoin zette weer eens een nieuw record neer, met een stijging van 3,4 procent tot 9.613 dollar. De marktwaarde van de nieuwe digitale munt is inmiddels groter dan van bedrijven zoals General Electric en Walt Disney, met meer dan 160 miljard dollar. Volgens veel analisten is de razendsnelle waardestijging van de digitale munt een zeepbel die wel uiteen moeten spatten.

Stijgers en dalers

Time Inc won 9,5 procent nadat Meredith Corp, de uitgever van tijdschriften als Better Home & Gardens en Allrecipes een deal sloot om de tijdschriftenuitgever over te nemen voor 1,85 miljard dollar. Meredith steeg 10,7 procent.

De energiesector stond onder druk door de lagere olieprijs. Chevron leverde 0,8 procent in en Marathon Oil verloor ruim 4 procent. 

Teva Pharmaceutical steeg 7,6 procent. De Israëlische fabrikant, die kampt met lagere verkoopprijzen voor zijn generieke medicijnen, kondigde veranderingen aan in de top, waar drie bestuurders opstappen. Ook gaat het bedrijf flink snijden in de kosten. De nieuwe CEO Kare Schultz grijpt in, na zware koersdalingen voor het aandeel in augustus en eerder deze maand. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.