(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten maandag weinig veranderd, terwijl de stemming werd gedrukt door hogere yields op staatsleningen.

De S&P500-index steeg 0,1 procent tot 2.670,29 punten, de Dow Jones-index daalde 0,06 procent tot 24.448,69 punten en de Nasdaq verloor 0,25 procent tot 7.128,60 procent.

Beleggers verwerkten wisselende bedrijfsresultaten, waaronder tegenvallende cijfers van Halliburton en Hasbro.

Het rendement op tienjarige Treasury’s schommelde maandag rond 2,982 procent en piekte op 2,995 procent, waarmee het psychologisch belangrijke niveau van 3 procent gevaarlijk dicht werd benaderd.

Dat de aanval op dat niveau werd afgeslagen, gaf de aandelenmarkten waarschijnlijk wat lucht, zei analist Mark Kepner van Themis Trading. “Maar we we houden deze niveaus nauwlettend in de gaten.”

Handelaren beginnen steeds meer rekening te houden met vier renteverhogingen door de Federal Reserve in 2018, waar de beleidsmaker nog hinten op drie verhogingen.

Sterke bedrijfsresultaten zouden de aandelenmarkten op de korte termijn moeten blijven steunen. Toch moeten beleggers op hun hoede blijven voor de oplopende tienjarige rente. “Zelfs een kleine verslechtering van het sentiment kan een verkoopgolf in gang zetten voor aandelen wereldwijd, omdat de rente het opwaarts potentieel bedreigt”. aldus Konstatinos Anthis van ADS Securities.

Intussen zagen beleggers de geopolitieke spanningen afnemen, nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zaterdag zei dat zijn land zijn kernwapenproefstation zou sluiten en voorlopig geen lange-afstandsraketten meer zou testen. De Amerikaanse president Donald Trump staat er echter op dat Noord-Korea ook zijn kernwapens ontmantelt, voordat hij de sancties tegen het land opheft.

Economisch nieuws kwam er uit Chicago, waar de index van de plaatselijke Federal Reserve voor de nationale economische activiteit daalde van 0,98 in februari naar 0,10 in maart.

Voorlopige inkoopmanagersindices voor april van IHS Markit lieten een stijging zien van de industriesector van 55,6 tot 56,5, terwijl ook de dienstensector beter draaide met een toename van 54,0 in maart tot 54,4 in april.

De olieprijs steeg met 0,7 procent tot 68,82 dollar voor een future op een vat WTI-olie op de New York Mercantile Exchange.

De dollar steeg naar het hoogste niveau in drie maanden ten opzichte van de euro, die 1,2205 Amerikaanse dollar waard was. Dat was 0,7 procent minder dan een dag eerder.

Stijgers en dalers

Hasbro sloot 4,0 procent hoger procent, na een aanvankelijke daling. De speelgoedfabrikant voldeed niet aan de winst- en omzetverwachtingen.

Halliburton won 0,2 procent, nadat er in het eerste kwartaal weer winst werd geboekt door de dienstverlener aan de olie-industrie.

Alcoa ging hard onderuit. De aluminiumproducent verloor 13,5 procent, nadat het Amerikaanse ministerie van financiën bedrijven langer de tijd gaf om hun banden met Rusal door te snijden, nadat het Russische aluminiumconcern, dat door de oligarch Oleg Deripaska wordt gecontroleerde, verzocht om de aangekondigde sancties te schrappen. Arconic, dat van Alcoa werd afgesplist, leverde 5 procent in.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, sloot 0,4 procent lager maar klom 1,8 procent in de handel nabeurs. Het aandeel publiceerde na de slotbel beter dan verwacht kwartaalcijfers.

Vectren won 7,2 procent. CenterPoint Energy wil het energiebedrijf overnemen voor 72 dollar per aandeel.

Op woensdag zijn Facebook en Twitter aan de beurt om resultaten te laten zien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.