(ABM FN-Dow Jones) De beursindexen op Wall Street zijn woensdag dicht bij huis gebleven. De Dow Jones index eindigde vrijwel vlak op 26.449,54 punten, de S&P 500 daalde 0,2 procent en sloot op 2.900,45 punten en de Nasdaq sloot op 7.996,08 punten, een daling van krap 0,1 procent ten opzichte van dinsdag.

Positieve groeidata uit China werden koeltjes ontvangen door beleggers. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zijn beleggers sceptisch over de cijfers.

Econoom Diana Choyleva van Enodo Economics is het met Madden eens. “We hebben onze twijfels over de data maar ze bevestigen wat onze analyses al lieten zien: dat de [Chinese] overheid weinig andere keus heeft dan flink investeren [in de economie].”

De markt reageerde nauwelijks op het nieuws uit The Wall Street Journal, dat de Verenigde Staten en China op zijn vroegst eind mei of begin juni een handelsakkoord kunnen sluiten. Tussen eind april en begin mei staat onder voorbehoud een nieuwe ronde besprekingen gepland in Beijing en Washington.

Verder maken beleggers zich op voor een lang Paasweekend, dat vrijdag begint.

De meeste aandacht gaat deze week vooral uit naar bedrijfscijfers, die tot nu toe een gemengd beeld geven maar in het algemeen niet zo tegenvallen als voorafgaand aan het cijferseizoen werd voorspeld.

Van de circa 30 S&P 500 bedrijven die tot nu toe de boeken opende, deed 80 procent het beter dan verwacht, volgens vermogensbeheerder Sebastien Galy van Nordea Asset Management.

De Amerikaanse economie groeide tussen maart en begin april in een “gering tot gematigd” tempo. Dit bleek woensdagavond uit het Beige Book van de Amerikaanse Federal Reserve, dat zich baseert op data verzameld in de twaalf districten van de Fed. Het verslag dient als leidraad voor de komende beleidsvergadering.

In het algemeen blijven de maakindustrie en de agrarische sector zich zorgen maken over de impact van Chinese importtarieven, waardoor de kosten stijgen en het moeilijk is deze door te berekenen aan klanten, aldus het Beige Book.

Op macro-economisch vlak werd woensdagmiddag al bekend dat de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in februari minder hard zijn gestegen dan verwacht. De toename van 0,2 procent was slechts de helft van waar de markt op rekende.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans daalde in februari onverwacht. Het handelstekort kwam uit op 49,38 miljard dollar, van een tekort van 51,13 miljard dollar een maand eerder. Economen gingen uit van een handelstekort van 53,8 miljard dollar.

De olieprijs is woensdag licht gedaald ondanks een afname van de Amerikaanse olievoorraden. Op een settlement van 63,76 dollar kostte een vat West Texas Intermediate 0,29 dollar of 0,5 procent minder dan dinsdag. Volgens vermogensbeheerder Bob Yawger van Mizuho Securities USA reageerde de markt niet positief op de voorraadcijfers, waaruit een daling van de olievoorraden bleek met 1,4 miljoen vaten, omdat het rapport van API dinsdag op een sterkere daling duidde. De voorraden namen volgens de brancheorganisatie met 3,1 miljoen vaten af. “Hier kon het rapport van EIA niet aan tippen”, aldus Yawger.

De euro/dollar noteerde rond de Amerikaanse slotbel op 1,1299. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1315.

Bedrijfsnieuws

Net als dinsdag stonden aandelen van zorgverzekeraars woensdag onder druk. UnitedHealth verloor bijna 2 procent, Cigna 3,5 procent en Anthem zelfs zo’n 4 procent. Voor deze aandelen neemt de volatiliteit toe wanneer de verkiezingen dichterbij komen en kandidaten hun plannen voor de gezondheidszorg bekendmaken, volgens analist Brian Tanquilut van Jefferies.

IBM rapporteerde dinsdag nabeurs voor het derde kwartaal op rij een lagere omzet. De opbrengsten bleven bovendien achter bij de markt verwachting en het aandeel leverde meer dan 4 procent in, ondanks dat de winst wel beter was dan verwacht.

Netflix verloor ruim 1 procent. De videostreamingdienst heeft in het eerste kwartaal een recordaantal betalende abonnees kunnen verwelkomen. In totaal kon het concern in het eerste kwartaal 9,6 miljoen nieuwe klanten bijschrijven. De voorzichtige outlook voor het lopende kwartaal kwam wel als een negatieve verrassing, waardoor het aandeel dinsdag nabeurs onder druk stond. Woensdag leken beleggers zich nog niet helemaal over die teleurstelling heen te hebben gezet.

PepsiCo rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst van 1,41 miljard dollar. De aangepaste winst kwam uit op 0,97 dollar per aandeel en daarmee boven verwachting. Ook de omzet van 12,88 miljard dollar was beter dan de markt voorspelde. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel sloot bijna 4 procent in de plus.

Morgan Stanley heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 2,43 miljard dollar, ofwel 1,39 dollar per aandeel, op een omzet van 10,3 miljard dollar. Daarmee presteerde de Amerikaanse bank beter dan verwacht. Het aandeel steeg 2,7 procent.

Abbott Laboratories heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de aangepaste winst per aandeel iets hoger zien uitkomen dan analisten vooraf hadden voorzien, terwijl de omzet ruim 7 procent steeg. Het aandeel daalde toch 4,6 procent.

Alcoa komt nabeurs met de kwartaalcijfers. In de reguliere handel steeg het aandeel vrijwel vlak.

Qualcomm, dat dinsdag al flink omhoog schoot nadat er een eind kwam aan de patentstrijd met Apple, steeg woensdag nog eens 12 procent. Apple won 2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.