(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een vrijwel vlakke tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond de klok van drie uur nagenoeg onveranderd, net als die op de Dow Jones index en de Nasdaq.  

De financiële markten worden momenteel gedomineerd door de problemen rondom Deutsche Bank. De bank kwam in een neerwaartse spiraal terecht nadat de Amerikaanse Justitie een voorlopige boete van 14 miljard dollar oplegde. Donderdagavond zakte de koers in de Verenigde Staten verder nadat diverse media meldden dat een tiental hedgefondsen dat derivatentransacties afhandelt via de Duitse bank, overtollige contanten daar hebben weggehaald en het uitstaande tegenpartijrisico hebben verminderd.

“Het nieuws vandaag dat aandelen van Deutsche Bank met 8 procent zijn gedaald heeft Europese aandelen opgeschud. Beleggers die toch al niet veel vertrouwen hadden in de geplaagde banken zijn in toenemende mate bezorgd over de gezondheid van Europa’s financiële sector, terwijl bondskanselier Merkel niet van plan lijkt om in te grijpen wat aangeeft dat er niet direct een oplossing voor de crisis lijkt te zijn”, zei CEO Paresh Davdra van RationalIFX.

De komende dagen zijn volgens Davdra bepalend voor Deutsche Bank.

Een uur voordat de beurzen in New York opengaan werd bekend dat de persoonlijke uitgaven van Amerikanen in augustus stabiel zijn gebleven. zijn. De persoonlijke inkomens namen toe met 0,2 procent.

De economische agenda bevat nog twee belangrijke publicaties. Na de openingsbel volgen nog de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago en het definitieve consumentenvertrouwen over september, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan.

Olie noteerde vrijdag licht in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 47,81 dollar, terwijl een november-future Brent 0,5 procent goedkoper werd op 48,98 dollar.

Ook de euro kwam onder druk te staan door de perikelen bij Deutsche Bank. De euro/dollar noteerde op 1,1169. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1214 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1219 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

De in Amerika genoteerde aandelen van Deutsche Bank staan in de schijnwerpers, na de stevige dalingen van een dag eerder en de verliezen vrijdag in Europa. Topman John Cryan van Deutsche Bank trachtte vrijdag zijn werknemers gerust te stellen door te wijzen op het solide karakter van de bank. Speculatie over hedgefondsen die de bank de rug zouden toekeren veroorzaakten volgens de CEO onrechtvaardige zorgen. In de elektronische handel voorbeurs herstelde de koers met 3,7 procent.

Costco Wholesale rapporteerde donderdag nabeurs een onverwachte winststijging, geholpen door lagere vergoedingen voor credit cards. De nettowinst steeg op jaarbasis van 767 miljoen naar 779 miljoen dollar, wat per aandeel een winst van 1,77 dollar betekende. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 1,73 dollar per aandeel, volgens data van FactSet. De omzet steeg conform de verwachtingen met 2 procent tot 35,7 miljard dollar. De koers steeg met 2,4 procent.

McCormick, een specialist in specerijen, verhoogde zijn winstverwachtingen voor het volledige jaar en rapporteerde een hogere omzet en beter dan verwachte kwartaalwinsten. De toegenomen omzet werd geholpen door recente overnames. Het aandeel steeg 1,7 procent. 

Slotstanden

De Dow Jones index sloot donderdag 1,1 procent lager op 18.143,45 punten, de toonaangevende S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 2.151,13 punten en de Nasdaq verloor 0,9 procent op 5.269,15 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.