(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen klommen donderdag naar nieuwe records, nadat het Congres de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bevestigde, wat uitzicht biedt op meer steun voor consumenten en bedrijven die worstelen met de coronaviruspandemie. 

De S&P 500 index steeg 1,3 procent, technologiebeurs Nasdaq 2,3 procent en de Dow Jones-inde 0,7 procent.

Beleggers waren niet onder indruk van de onrust woensdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington, toen aanhangers van president Donald Trump overheidsgebouwen binnendrongen en zo een zitting van het Congres onmogelijk maakten. Het Congres bevestigde uiteindelijk toch donderdagochtend de overwinning van Joe Biden in de presidentsverkiezingen. Trump beloofde daarop een vreedzame machtsoverdracht op 20 januari. 

Verder hebben beide Democratische kandidaten de Senaatsverkiezingen in Georgia gewonnen, waardoor de Democraten nu dominant zijn in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. “De verwachting is dat we nu een impasse hebben voorkomen, en dat er het komende jaar meer overheidssteun beschikbaar zal zijn voor de economie, in plaats van minder,” aldus strateeg Christopher Smart van Barings.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers opnieuw inzicht op de stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt, met de wekelijkse nieuwe steunaanvragen.

Het aantal eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkering daalde met 3.000 tot 787.000 stuks. Economen hadden vooraf gerekend op een stijging tot 815.000 nieuwe aanvragen. 
 
De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de de dienstensector gemeten door ISM in december liet een verrassende stijging zien. Dit had vermoedelijk te maken met inhaalvraag na eerdere verstoringen, zei Andrew Hunter van Capital Economics.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 50,56 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent goedkoper werd op 54,07 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,2266. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2323 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2322 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Amerikaanse banken voerden de stijging aan, met winsten van 3 procent voor JP Morgan en Goldman Sachs.

Ook techreuzen Apple en Microsoft wonnen rond 3 procent.

Fabrikant van elektrische auto’s Tesla werd 7 procent meer waard. Oprichter Elon Musk is hierdoor nu de rijkste man ter wereld. Hij is Jeff Bezos van Amazon.com voorbij gestreefd.

De Amerikaanse regering overweegt om de handel in aandelen van de Chinese bedrijven Alibaba Group en Tencent in de Verenigde Staten te verbieden. De afgelopen weken spraken ambtenaren van de Amerikaanse ministeries van buitenlandse zaken en defensie over mogelijke uitbreiding van de zwarte lijst met bedrijven waarin Amerikanen niet mogen handelen, omdat de bedrijven gelieerd zouden zijn aan de veiligheidsdiensten en het leger van China. Tencent stond 1,7 procent lager in New York, maar het aandeel Alibaba stond na een daling alweer in de plus.

De Chinese zoekgigant Baidu zou ten minste 3,5 miljard dollar willen ophalen met een notering op de beurs van Hongkong. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Baidu steeg 2,5 procent aan de Nasdaq.

Conagra Brands wist in het afgelopen kwartaal zijn eigen en de analistenverwachtingen te overtreffen en verhoogde het dividend opnieuw. Het aandeel daalde 4,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties