(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag lager, nadat onderzoeksinstituut ISM een sterke krimp van de Amerikaanse maakindustrie bekendmaakte voor september, terwijl de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump tegen China voortduurt.

De S&P 500 index noteerde dinsdagavond 1,1 procent lager op 2.950 punten. De Dow Jones index en de Nasdaq daalden ook met ruim 1 procent.

De ISM-index voor Amerikaanse fabrikanten in september liet een daling zien tot 47,8 procent, van 49,1 procent in augustus, terwijl economen juist op een herstel tot 50,2 procent hadden gerekend. Dat betekent het zwakste niveau sinds juni 2009. 

De exportorders krompen in september nog een stuk harder dan in augustus. Sommige respondenten gaven de schuld voor de zwakke orders aan  hogere importheffingen.

“De teleurstellende cijfers wakkeren de aloude vrees aan voor tragere mondiale groei”, stelde Alec Young van FTSE Russell. “En omdat er in de Amerikaans-Chinese handelskwestie op korte termijn weinig doorbraken worden verwacht, blijven beleggers de voorkeur geven aan contracyclische, defensieve aandelen met hoge dividendrendementen.”

De kans op meer renteverlagingen door de Federal Reserve dit jaar won dinsdag terrein. Beleggers prijzen nu een kans van 62 procent in op een renteverlaging met een kwart punt op 30 oktober. Maandag was dat nog maar 40 procent.

De Wereldhandelsorganisatie meldde dinsdag dat de handelsstromen dit jaar de zwakste zullen zijn sinds die financiële crisis van 2008. Dit zou ten koste kunnen gaan van banengroei, waarschuwde directeur-generaal Roberto Azevedo.

China zou weer een miljoen ton Amerikaanse sojabonen hebben gekocht, vooruitlopend op handelsoverleg met de VS medio oktober. De export van Amerikaanse landbouwproducten is dit jaar met 7 procent gedaald. De omstandigheden voor boeren in het middenwesten van de VS zijn sinds 1980 niet zo slecht geweest, volgens The Wall Street Journal.

De euro/dollar noteerde op 1,0927. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0890 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,0898 op de borden. 

Olie noteerde dinsdag tot 1,5 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Charles Schwab verloor 10 procent, nadat de broker aankondigde geen fees meer in rekening te zullen brengen bij beleggers voor de onlinehandel in aandelen, ETFs of trackers en opties met een notering aan Amerikaanse of Canadese beurzen. Rivalen TD Ameritrade en E-Trade Financial zagen hun koersen kelderen met 24 en 18 procent, respectievelijk.

McCormick won 6,7 procent, nadat de specerijenverkoper over het derde kwartaal de winstverwachting overtrof, hoewel de omzet teleurstelde.

Bausch Health werd 11 procent minder waard, nadat de farmaceut meldde een rechtszaak te beginnen tegen Novartis vanwege een patentbreuk. Novartis daalde 0,2 procent.

Netflix won 0,5 procent, na het nieuws dat de makers van de populaire serie ‘Stranger Things’ een meerjarige deal hebben getekend met de streamingdienst.

Ford Motor verloor 2,6 procent. De autofabrikant neemt een last van 800 miljoen tot 900 miljoen dollar bij het opzetten van een joint venture in India, waarin de autofabrikant de meeste activiteiten in India zal wil onderbrengen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.