(ABM FN-Dow Jones) Wall Street deed dinsdag een stap terug na de stijgingen in de afgelopen handelssessies. De S&P 500 daalde fractioneel tot 2.885,72 punten. De Dow Jones index leverde 0,1 procent in en sloot op 26.048,51 punten. De Nasdaq eindigde nipt onder de slotstand van maandag op 7.822,57 punten.

De markt zit momenteel gevangen tussen enerzijds de zorgen over de mondiale handelsspanningen en anderzijds de hoop dat centrale banken monetaire stimulering gaan inzetten om de economie aan te jagen.

“Er zit geen overtuiging achter elke beweging omhoog omdat er geen duidelijke boodschap is”, vindt vermogensbeheerder Jack Ablin van Cresset Capital. Volgens hem worden de markten momenteel vooral gedreven door nieuwskoppen.

Beleggers hebben hun hoop gevestigd op centrale banken en overheden om de mondiale economie aan te jagen. Dinsdag meldde de Chinese overheid dat men flink gaat investeren in grote infrastructuurprojecten. Hiermee werd de positieve toon al vroeg gezet op de Chinese aandelenmarkten en dat optimisme waaide over naar Europa en aanvankelijk ook de Verenigde Staten.

Ondertussen zijn de handelsspanningen tussen de VS en Mexico voorlopig naar de achtergrond verdwenen en wacht de markt op de G-20 top eind deze maand in Japan om te zien of Amerika en China weer om tafel gaan om een handelsakkoord te sluiten. De stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney zei dinsdag dat een eventuele ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping waarschijnlijk niet het moment is waarop Amerika en China ook echt een handelsdeal sluiten.

Tot de G20-top is er ook aandacht voor centrale banken, zeker nu de Federal Reserve heeft laten doorschemeren dat een renteverlaging tot de mogelijkheden behoort. Volgende week woensdag komt de Amerikaanse centrale bank met zijn rentebesluit, bijbehorende dot plot en toelichting.

“Elk zwak macrocijfer dat bevestigt dat de Amerikaanse economie vertraagt of dat er een renteverlaging van 25 basispunten nodig is, wordt nauwlettend in de gaten gehouden”, volgens vermogensbeheerder Andrew Harman van First State Investments.

Volgende richtpunt op macro-economisch vlak zijn Amerikaanse inflatiecijfers die woensdagmiddag verschijnen. De Fed streeft naar een prijsstabiliteit van 2,0 procent. De consumentenprijzen ontwikkelen zich momenteel echter niet in die richting. Dinsdag bleek dat de producentenprijzen in mei op jaarbasis met 1,8 procent zijn gestegen, waar dit in april nog 2,2 procent was. Op maandbasis stegen de producentenprijzen met slechts 0,1 procent.

Een kleine opsteker was het ondernemersvertrouwen bij het midden- en kleinbedrijf in de VS. Dat steeg van 103,5 in april naar 105,0 in mei.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1330. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1322. De olieprijs stabiliseerde dinsdag na een dip op maandag.

Bedrijfsnieuws

United Technologies en Raytheon kondigden maandag hun voorgenomen fusie aan maar wisten beleggers toen nog niet te overtuigen. Ook de Amerikaanse president Trump uitte zijn twijfels. Dinsdag daalden de aandelen met respectievelijk 4,0 en 5,1 procent. Met de fusie ontstaat een van de grootste defensiebedrijven ter wereld, na Boeing.

Wells Fargo is op zoek naar een CEO maar die zoektocht is tot nu toe nog niet zo succesvol voor de geplaagde Amerikaanse bank. The Wall Street Journal meldde dinsdag dat diverse topfunctionarissen in de bankenwereld geen zin hebben in de positie. Het aandeel van de bank eindigde onveranderd ten opzichte van de slotkoers maandag.

Beyond Meat daalde liefst 25 procent na een adviesverlaging bij JPMorgan, dat het aandeel van de onlangs beursgenoteerde vleesvervanger van de kooplijst haalde.

Openbaar aanklagers uit onder meer de staten New York en Californië willen de fusie tussen telecombedrijven Sprint en T-Mobile US blokkeren vanwege mededingingsbezwaren. Ook openbaar aanklagers uit een aantal andere Amerikaanse staten doen mee. De aandelen van Sprint en T-Mobile US daalden respectievelijk 5,9 en 1,6 procent.

Tesla steeg 2,0 procent. Dinsdag vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats van de maker van elektrische voertuigen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties