(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag na Thanksgiving op een verkorte handelsdag met lage volumes met winst gesloten, terwijl de dollar verder daalde ten opzichte van onder meer de euro.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 0,1 procent hoger op 23.557,99 punten, terwijl de brede S&P500-index 0,2 procent hoger sloot en de Nasdaq 0,3 procent steeg.

“De dollar staat vrijdag weer onder druk in aanvulling op de verliezen die in voorgaande dagen geïncasseerd zijn, na de notulen van de Federal Reserve op woensdag, die twijfel zaaien over het aantal renteverhogingen dat we in de komende periode kunnen verwachten”, meldde marktanalist Craig Erlam van Oanda vrijdag. “Een renteverhoging in december is al ingeprijsd, maar er is nu een groeiend aantal beleidsmakers dat zich zorgen maakt over de aanhoudend kwakkelende inflatie en over potentiële onbalans op financiële markten. Dat kan van invloed zijn op het beleid van monetaire verkrapping. De daling van de dollar suggereert dat handelaren anticiperen op een vertraging van dat beleid”, voegde hij toe.

De marktvorser vindt dat onterecht en wees daarbij op de sterke economie, de kracht van de arbeidsmarkt en de waarschijnlijkheid van de invoering van belastinghervormingen, die volgens hem een stijging van de koers van de dollar zouden rechtvaardigen.

Op macro-economisch gebied bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Markit Economics dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse economie in november iets minder hard is gegroeid dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 54,6 in oktober naar 53,8 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector zakte van 55,3 naar 54,7. Dit bracht de samengestelde index voor november op 54,6 tegen 55,2 in oktober. Dit is het laagste niveau in 4 maanden.

De euro handelde rond het sluiten van Wall Street op 1,1924 dollar, tegen 1,1853 op vrijdagochtend bij de start van de handel in  Europa. Volgens analist Lukman Otunuga van FXTM heeft de dollar te lijden onder de door de Federal Reserve geuite zorgen over de aanhoudend lage inflatie en onduidelijkheid over de renteontwikkeling in 2018 in de Verenigde Staten. 

Een januari-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag naar circa 59 dollar op de New York Mercantile Exchange. Otunuga merkte op dat dit enerzijds het gevolg is van de sluiting van een belangrijke oliepijpleiding van Canada naar de VS en anderzijds van het groeiend optimisme over de verlenging van de beperking van de olieproductie door OPEC en partnerlanden in 2018.

Op de Amerikaanse macro-economische agenda staat voor maandag de rapportage van de verkoop van nieuwe woningen in oktober op de rol.

Bedrijfsnieuws

Voor veel Amerikaanse bedrijven, handelaren en investeerders was Black Friday ook een vrije dag, waardoor er weinig nieuws te melden viel.

De markt richtte zijn vizier vrijdag daarom met name op de retailers in verband met Thanksgiving en Black Friday, en de aanstaande start van het kerstseizoen. Wal-Mart sloot 0,2 procent hoger, Kroger leverde 0,7 procent in, Target verloor 2,8 procent, en Macy’s eindigde 2,1 procent hoger.

Amazon.con won 2,6 procent. Vrijdag werden verschillende magazijnen in Duitsland en Italië  van de e-commerce retailer getroffen door stakingen van medewerkers die ontevreden zijn over de lokale arbeidsvoorwaarden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.