(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten. De Dow Jones index verloor 0,4 procent op 17.959,64 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 0,7 procent in op 2.097,94 punten en techbeurs Nasdaq noteerde op de slotzoemer zelfs 0,9 procent in het rood op 5.105,57 punten.

Niet eerder de afgelopen vijf jaar sloot de S&P500 index zeven handelsdagen op rij lager.

De belangrijkste ingrediënten waren vandaag het rentebesluit van de Federal Reserve, de dalende olieprijs en de zorgen over de uitkomst van de presidentsverkiezingen.

De Fed besloot, conform verwachting, om de rente niet te verhogen. Wel lijkt de kans op een verhoging in december weer groter geworden, aangezien de arbeidsmarkt sinds de bijeenkomst in september verder aansterkte en de economische groei versnelde na de bescheiden groei in de eerste jaarhelft.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees er op dat de Fed in zijn bewoording niet langer zei “meer bewijs” nodig te hebben, maar alleen “iets meer bewijs” dat de centrale bank zijn doelstellingen ten aanzien van de arbeidsmarkt en de inflatie zal halen, alvorens de rente wordt verhoogd. “December dus”, aldus de analist over het moment dat de Fed wel de trekker zal overhalen en de rente verhogen.

Analist Harm Bandholz van UniCredit wees er daarnaast op dat de Fed stelde dat de inflatie op de middellange termijn richting de twee procent zal stijgen, waar de centrale bankiers eerder nog stelden dat de inflatie op de korte termijn laag zal blijven.

“Alleen een flinke schokgolf op de financiële markten zou dat [renteverhoging op 14 december] in de weg kunnen staan”, meent macro-econoom Tim Graf van van State Street Global Markets.

Olie werd opnieuw flink goedkoper nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 14,4 miljoen vaten veel harder stegen dan voorzien. De sprong van de voorraad ruwe olie is “uitzonderlijk negatief” voor de olieprijs, stelde econoom James Williams van WTRG Economics, nadat het oliekartel OPEC bij zijn eerste geplande vergadering over een mogelijke productiebeperking afgelopen weekend in Wenen geen akkoord wist te bereiken.

Een december-future op een vat West Texas Intermediate daalde rond het sluiten van de aandelenmarkten 2,5 procent naar 45,51 dollar en een januari-future op een vat Brent werd 2,1 procent goedkoper op 47,13 dollar.

“Berichten dat Trump in de opiniepeilingen zijn achterstand ten opzichte van Clinton heeft weggewerkt en zelfs over de Democratische kandidaat is gesprongen wordt door de financiële markten niet erg gesmaakt. Zeker niet door de aandelenmarkten die blijkbaar voor een overwinning van Clinton gepositioneerd waren”, zo schreef marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero.

Goud won aanvankelijk ruim een procent to boven de 1.300 dollar per troy ounce, maar zakte weer onder dit niveau toen de aandelenhandel sloot.

Vrijdag staat het officiële banenrapport op de agenda. Loonstrookjesverwerker ADP kwam vandaag niet met een positieve boodschap. In oktober kwamen er niet 170.000 banen bij, maar slechts 147.000.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1091. Kort voor opening van Wall Street was dit 1,1094 en bij het slot op dinsdag was dit 1,1063.

Stijgers en dalers

Alibaba leverde 2,6 procent in na het openen van de boeken. De omzet van de Chinese internetgigant steeg afgelopen kwartaal met 55 procent, terwijl de aangepaste winst per aandeel met 5,26 yuan ruim de analistenverwachting van 4,69 yuan overtrof.

Time Warner, dat zal worden overgenomen door AT&T, zag de omzet en de winst ook stijgen. De outlook voor heel 2016 werd verhoogd door het mediabedrijf. Het aandeel werd een procent goedkoper.

Broadcom wil Brocade Communication Systems overnemen voor 5,9 miljard dollar, inclusief schulden. Met een bod van 12,75 dollar per aandeel kunnen aandeelhouders van Brocade een premie van 47 procent tegemoet zien. Het aandeel Brocade won bijna 10 procent op 12,32 dollar.

eBay adviseerde zijn aandeelhouders niet in te gaan op een bod van investeringsbedrijf TRC Capital Corporation om maximaal 4 miljoen aandelen eBay te kopen voor 27,35 dollar per stuk. Het aandeel eBay maakte grosso modo verloor licht met een koers van 28,26 dollar.

Nabeurs volgen onder meer Facebook en Qualcomm nog met cijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.