(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een fiks hogere opening, in navolging van de Europese aandelenmarkten. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,2 procent in het groen.

In Europa was sprake van een zeer positief sentiment, met een winst van 2,1 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index. 

Beleggers kregen de kans om te reageren op de uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, waarin Emmanuel Macron als winnaar uit de bus kwam. Macron zal het in de tweede en beslissende ronde opnemen tegen Marine Le Pen van Front National. 

“De uitslag is vermoedelijk positief voor Franse staatsobligaties, de euro en het risicosentiment”, aldus economen van ABN AMRO. “In ons basisscenario wordt Macron de nieuwe president van Frankrijk.”

Volgens marktanalist Ipek Ozkardeskaya van LCG zou de meerderheid van de [Franse] bevolking zich totaal niet kunnen vinden in de radicale visie van Le Pen omtrent immigratie, de Europese Unie en de euro. 

De macro-economische agenda bevatte in de Verenigde Staten cijfers over de regio Chicago. De Chicago Fed National Activity Index, die de ontwikkeling van de economie weergeeft, daalde van een stand van 0,27 in februari naar 0,08 in maart. 

De mondiale staalproductie steeg in maart iets harder dan in de voorgaande maand. In totaal maakten de 67 staalproducerende landen in de afgelopen maand 145,0 miljoen ton staal, een stijging van 4,6 procent op jaarbasis. In februari steeg de productie met 4,1 procent. De Verenigde Staten produceerden in maart 7,0 miljoen ton staal. Dit was 3,4 procent meer dan een jaar eerder.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei 225 steeg 1,4 procent tot 18.875,88 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 1,4 procent op 3.129,53 punten.

Olie noteerde maandag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 49,95 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,7 procent duurder werd op 52,80 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0850. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0836 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0703 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Voorbeurs passeerden een flink aantal bedrijven met kwartaalcijfers. Halliburton leed in het eerste kwartaal van 2017 een nettoverlies van 32 miljoen dollar, ten opzichte van 2.410 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg van 30 miljoen naar 147 miljoen dollar en de omzet bleef nagenoeg gelijk op 4.279 miljoen dollar. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,1 procent hoger.

Hasbro boekte in het afgelopen kwartaal een 2 procent hogere omzet van 849,7 miljoen dollar. In Canada en Amerika was sprake van een omzetstijging met 2 procent, maar internationaal was de omzet stabiel. De nettowinst kwam 41 procent hoger uit op 68,8 miljoen dollar. Per aandeel was dit 0,54 dollar. Het aandeel noteerde voorbeurs 5,7 procent hoger.

Kimberly-Clark behaalde in het eerste kwartaal een nettowinst van 563 miljoen dollar, tegen 545 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bleef vrijwel stabiel op 4,48 miljard dollar. Voor dit jaar mikt de onderneming op een omzetgroei van 1 tot 2 procent. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,6 procent lager.

PPG Industries verhoogde voor de tweede keer het overnamebod op het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel, naar nu 96,75 euro per aandeel inclusief dividend. De Amerikaanse onderneming sprak van een laatste uitnodiging aan AkzoNobel om in gesprek te gaan en toonde zich verder bereid om een “significante” break-up fee te betalen indien de overnamepoging strandt. AkzoNobel liet in tegenstelling tot eerdere afwijzingen, weten het bod te gaan bestuderen. 

Nabeurs staan de kwartaalcijfers van Alcoa nog geagendeerd. 

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,3 procent lager op 2.348,69 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 20.547,76 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5.910,52 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.