(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag opnieuw flink lager gesloten, nadat er opnieuw geen akkoord kwam voor een noodpakket ter waarde van circa twee biljoen dollar aan economische steun vanwege het coronavirus. De S&P 500 sloot 2,9 procent lager op 2.237,40 punten, terwijl de Dow Jones-index 3,0 procent inleverde op 18.591,93 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent op 6.860,67 punten.
De Democraten en Republikeinen kunnen het niet eens worden over de miljarden dollars die naar Amerikaanse bedrijven moeten gaan en in welke mate staten, ziekenhuizen en werkelozen ondersteuning moeten krijgen. Als gevolg is er vooralsnog nog geen akkoord voor een noodpakket vanuit de Amerikaanse overheid.
De Republikeinen hadden 60 stemmen nodig om de wet aan te kunnen nemen, maar kregen er slechts 49. Op zondag verhinderden de Democraten ook al dat de wet door de Senaat werd aangenomen.
Nadat bekend werd dat er geen akkoord kwam, zakten de Amerikaanse aandelenmarkten verder weg.
“Beleggers zijn klaar met het constante gesteggel tussen de twee grote politieke partijen en dit zorgt voor een vertraging van de stimuleringsmaatregelen”, aldus Madden van CMC. Volgens de marktvorser kan de Amerikaanse economie deze onenigheid niet gebruiken nu. “Dit duidt op verdeeldheid in een periode dat solidariteit het meeste nodig is.”
Volgens minister Steven Mnuchin van Financiën is een deal maandag “echt nodig”. “We zijn bijna bij een deal”, zo stelde hij.
Nieuwe maatregelen van de Federal Reserve legden beleggers naast zich neer. De centrale bank kondigde maandag een vrijwel onbeperkte QE-opkoop aan en kwam met de aankondiging dat men ook bedrijfsobligaties gaat opkopen. De Fed lanceert twee nieuwe faciliteiten waarmee het kredietwaardige bedrijfsobligaties gaat opkopen op de primaire en secundaire markt. Dit is nodig omdat de cashflow van bedrijven flink onder druk staat.
Deze week verwacht de Fed elke werkdag voor 75 miljard dollar aan Treasuries op te kopen en voor 50 miljard dollar aan leningen gedekt door hypotheken.
Verder stelt de Fed voor 300 miljard dollar aan leenfaciliteiten beschikbaar ter ondersteuning van de kredietverstrekking aan ondernemers, consumenten en bedrijven.
Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade heeft de Fed “alle kranen open gedraaid”.
Marktanalist David Madden van CMC Markets zag de aandelenmarkten wat opveren na de aangekondigde maatregelen. “Maar het optimisme was van korte duur”, aldus de marktvorser. “De Fed liet de deur open voor een onbeperkte QE-opkoop en nog steeds staan de beurzen lager. Waar zouden aandelen zijn zonder de extreme ingrepen van de Amerikaanse centrale bank?”
Madden merkte op dat de Dow Jones-index inmiddels alle winsten sinds de presidentsverkiezingen in 2016 heeft kwijtgespeeld. “Maar daar zal president Trump vermoedelijk niet over twitteren.”
Macro-economisch was het rustig. De Chicago Fed National Activity Index is in februari gestegen tot 0,16 positief. Een maand eerder was dit nog 0,33 negatief. Het effect van de corona-uitbraak zal vermoedelijk pas zichtbaar worden in de volgende meting, die op 20 april wordt gepubliceerd.
De olieprijs is maandag na een volatiele handelssessie toch gestegen. Op een settlement van 23,36 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,73 dollar of 3,2 procent meer waard.
De euro/dollar noteerde op 1,0748. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0753 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0645 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Meerdere bedrijven hebben hun dividend opgeschort of hun outlook verlaagd vanwege de impact van de corona-uitbraak. Zo hebben Delta Air Lines en Boeing aangekondigd dat er tot nader order geen dividend uitgekeerd zal worden, terwijl de aandelenkinkoopprogramma’s stilgelegd worden. Deere heeft inmiddels zijn outlook voor 2020 ingetrokken. Fabrieken van Deere gaan tijdelijk dicht of produceren op een lager niveau. Delta Air Lines steeg met ruim vier procent, Boeing schoot zelfs meer dan elf procent omhoog. Deere leverde krap een half procent in.
MGM Resorts International heeft Bill Hornbuckle als waarnemend CEO benoemd. Hornbuckle was tot nog toe de voorzitter en operationeel directeur van de investeerder in onder meer hotels en casino’s. Het aandeel won enkele tienden van een procent.
Occidental Petroleum lijkt dicht bij een wapenstilstand met diens activistische aandeelhouder Carl Icahn. De investeerder krijgt mogelijk een plekje in het bestuur. Al bijna een jaar levert Icahn harde kritiek op de overname van Anadarko Petroleum voor 38 miljard dollar door Occidental. Ook pleit hij voor het vertrek van CEO Vicki Hollub, die deal bedacht en sloot. Occidental troefde met zijn bod het veel grotere Chevron af, met behulp van superbelegger Warren Buffett. Het aandeel leverde 5,3 procent in.
De marktwaarde van Apple viel voor het eerst in vijf maanden onder de grens van 1 biljoen dollar. “Als zelfs de beurslievelingen flink dalen, dan is de situatie echt zorgwekkend”, aldus Madden van CMC. Het aandeel Apple leverde 2,1 procent in.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.