(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten zagen de verliezen donderdag oplopen, door zorgen over de mondiale groei, na Fed-notulen die hintten op snellere renteverhogingen, en verliezen op de Chinese aandelenmarkt.

De S&P500-index daalde 1,5 procent tot 2.766 punten, de Dow Jones-index verloor 1,4 procent en de Nasdaq-index werd opnieuw hard geraakt met een verlies van 2,0 procent.

Nadat Wall Street woensdag nog kleine verliezen noteerde, sloeg donderdag de onrust weer toe.

Een grote daling van de Chinese aandelenmarkt donderdagochtend versterkte sluimerende zorgen dat problemen in opkomende markten zich kunnen uitbreiden naar andere landen en vrees voor de mogelijke gevolgen van het Amerikaans-Chinese handelsdispuut voor de wereldeconomie.

De Shanghai Composite daalde 2,9 procent nadat de Chinese yuan het laagste niveau in meer dan anderhalf jaar bereikte.

In Europa zorgde de onwelgevallige Italiaanse begrotingsplannen voor hernieuwde onrust, na stekeligheden over en weer. De Italiaanse beurs ging onderuit en de rendementen op Italiaans staatspapier stegen.

De Fed-notulen bevestigden dat de centrale bank de rente in december waarschijnlijk verder zal verhogen, waardoor de financieringskosten voor bedrijven verder stijgen en het klimaat voor de aandelenmarkt kan verslechteren. De aandelenmarkten deden vorige week een stap terug na een stijging van de rente op Amerikaanse staatsleningen, die steeds meer gaan concurreren met de onzekere rendementen op de aandelenmarkten.

Economische cijfers lieten een daling van de wekelijkse nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen zien, tot een laag niveau van 210.000, terwijl een productie-index voor de regio Philadelphia in oktober minder daalde dan voorspeld. Een conjunctuurindicator van Conference Board wees op een verder aansterkende Amerikaanse economie in september.

De euro/dollar daalde tot 1,1462, van niveaus rond 1,15 eerder op de dag.

De olieprijs zakte tot 0,9 procent.

Stijgers en dalers

Veel bekende technologie- en internetreuzen moesten het ontgelden. Apple verloor 2,1 procent, Google-moederbedrijf Alphabet zakte 2,6 procent, Facebook verloor 2,7 procent en Netflix 4,4 procent. Roku leverde 6,6 procent in.

Ook een industriële producent als Caterpillar was uit de gratie en trok de Dow onderuit met een verlies van 4,5 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers die voor 23 oktober op de agenda staan.

Philip Morris steeg 3,4 procent. De sigarettenfabrikant presenteerde beter dan verwachte winstcijfers over het afgelopen kwartaal.

United Rentals daalde 12 procent. De verhuurder van apparatuur presenteerde sterke kwartaalcijfers maar hield in zijn vooruitblik geen rekening met een nog niet afgeronde overname van 2,1 miljard dollar.

Alcoa sprong met 5,6 procent omhoog na beter dan verwachte winstcijfers en voorspellingen van bestuurders dat er dit jaar een aluminiumtekort zal ontstaan.

Endocyte werd 50 procent meer waard op het nieuws dat de Zwitserse farmareus Novartis de fabrikant van medicijnen tegen kanker wil overnemen voor 2,1 miljard dollar.

Creditcardbedrijf American Express en onlinebetaaldienst PayPal publiceren hun resultaten nabeurs. Beide aandelen stonden lager in aanloop naar de cijfers, nadat ze een samenwerking aankondigden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.