(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen dinsdag af op een licht lagere opening. Het sentiment wordt gedrukt door zorgen over de gezondheidssituatie in de Verenigde Staten.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor opening tot 0,3 procent in het rood.

Het coronavirus blijft boven de markt hangen, nu sommige Amerikaanse staten de heropening van hun economieën pauzeren of terugdraaien vanwege opnieuw oplopende aantallen besmettingen. Ook elders, bijvoorbeeld in de Engelse stad Leicester en het Australische Melbourne, worden maatregelen aangescherpt, merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.

Tegelijkertijd nemen sommige beleggers winst op de laatste dag van het tweede kwartaal, waarin de verliezen van het eerste kwartaal grotendeels werden goedgemaakt.

Analist Seema Shah van Principal Global Investors verwacht de komende weken een “trage consolidatie” op de Amerikaanse aandelenbeurzen, geen sterke rally of correctie.

Economisch nieuws komt van een consumentenvertrouwensindex van The Conference Board.

“De belangrijkste cijfers zijn momenteel alles wat inzicht biedt in het consumentenvertrouwen”, meent Shah. “Als mensen weer lokale lockdowns zien en daardoor minder vertrouwen krijgen, dan zal dat ten koste gaan van het herstel.”

Eerder op de dag waren een Chinese industriecijfers die wezen op sterk herstel, maar de opleving van het coronavirus in de VS overheerst de stemming, volgens Shah.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zal dinsdag voor het Congres zeggen dat de Amerikaanse economie sneller dan verwacht is heropend na de coronavirus-lockdown, en dat dit risico’s met zich meebrengt voor een hernieuwde verspreiding van het virus.

Verder staan ook de ontwikkeling van de huizenprijzen in de grootste steden van de VS en de inkoopmanagersindex van Chicago op de agenda.

De olieprijs daalde. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent tot 38,99 dollar, terwijl een september-future Brent 1,7 procent goedkoper werd op 41,16 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1214. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1237 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1236 op de borden.

Bedrijfsnieuws

InterContinental Hotels verwacht een daling van de vergelijkbare omzet met ongeveer 75 procent in het tweede kwartaal, en voor de eerste halfjaar wordt rekening gehouden met 52 procent. De hotelgroep heeft besloten om voor 150 miljoen dollar aan kosten te besparen.

Chipfabrikant Xilinx steeg 7 procent voorbeurs, na een verhoging van de winstverwachting dankzij beter dan verwachte omzetcijfers in het afgelopen kwartaal.

Conagra Brands maakte bekend dat de winst per aandeel in het afgelopen kwartaal ruim is verdubbeld tot 0,75 dollar, op een omzetgroei van 26 procent. Daarmee presteerde Conagra beter dan analisten hadden voorzien. Het aandeel opent vermoedelijk 3 procent hoger.

Uber is in gesprek over een overname van Postmates voor circa 2,6 miljard dollar, volgens bronnen. De maaltijdbezorgdeal zou volgende week al kunnen worden aangekondigd. Het aandeel Uber steeg bijna 5 procent.

Boeing verloor 2,4 procent. Norwegian Air heeft de orders voor 92 Boeing 737 MAX-vliegtuigen geschrapt, na veiligheidsproblemen rond het toestel. Maandag begon Boeing weer met testvluchten voor het toestel, dat aan de grond werd gehouden na twee dodelijke crashes. Norwegian annuleerde ook orders voor 5 Boeings 787.

Wells Fargo gaat voor het eerst in ruim een decennium het dividend verlagen. Andere grote Amerikaanse banken hebben in verband met de coronacrisis de opdracht van toezichthouders gekregen om hun dividend niet te verhogen. Het aandeel daalde voorbeurs 1,3 procent.

Royal Dutch Shell heeft 22 miljard dollar afgeboekt op zijn bezittingen, vanwege lagere verwachte olie- en aardgasprijzen. Shell rekent nog altijd op een olieprijs van 60 dollar per vat op de lange termijn, maar voor dit jaar is dat 35 dollar. Het aandeel daalde ruim 3 procent in Londen en ook het op Wall Street verhandelde certificaat zal ruim 3 procent lager openen. De Amerikaanse oliebedrijven Exxon Mobil en Chevron openen naar verwachting 0,7 procent in het rood.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten maandag hoger. De S&P 500 won 1,5 procent op 3.053,24 punten en de Dow Jones-index steeg 2,3 procent tot 25.595,80 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 1,2 procent bijschreef op 9.874,15 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties