(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag flink lager geëindigd. De S&P 500 verloor 1,9 procent op 3.918,32 punten, de Dow Jones index daalde 1,7 procent op 32.254,86 punten en de Nasdaq sloot 2,1 procent lager op 11.338,35 punten. 

In de middaghandel in New York kwam een verkoopgolf op gang, waarbij financials het moesten ontgelden. De onzekerheid was groot in aanloop naar het belangrijke banencijfer uit de VS, dat vrijdag verschijnt.

Woensdag sloot Wall Street nog licht hoger, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell een iets genuanceerdere toon aansloeg door te zeggen dat er nog niets is besloten qua omvang van de toekomstige renteverhogingen.

Toch is de boodschap duidelijk volgens AJ Bell duidelijk: hoe groot de volgende renteverhoging wordt hangt af van de economische cijfers die binnenkomen en dat lijkt momenteel meer naar 50 basispunten te neigen dan naar 25 basispunten.  

“In een maand tijd zijn we gegaan van een verhaal waarin de rente voor het eind van het jaar zou worden verlaagd, naar een aanstaande pauze in de komende maanden, naar hoeveel renteverhogingen kunnen we nu nog verwachten?”, aldus Michael Hewson van CMC Markets.

“Het banenrapport van morgen zou dat laatste nog kunnen versterken, als de banengroei van januari niet aanzienlijk lager wordt bijgesteld en februari ook sterk uitpakt”, aldus de marktanalist.

Gerekend wordt op een banengroei in februari van 225.000 met een werkloosheid van 3,4 procent en een loongroei op jaarbasis van 4,8 procent.

In januari kwamen er liefst 517.000 banen bij, met een werkloosheid van 3,4 procent en een loongroei van 4,4 procent.

Donderdag werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten afgelopen week is gestegen naar 211.000, van 190.000 een week eerder. Dit is meer dan de 195.000 die door economen was voorzien.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0578.  WTI-olie werd ruim een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden donderdag zwaar onder druk. Bank of America verloor ruim 6 procent, JPMorgan Chase ruim 5 procent, Morgan Stanley bijna 4 procent en Goldman Sachs meer dan 2 procent.

Moederbedrijf van Silicon Valley Bank, SVB Financial Group, leverde dik 60 procent in nadat het een aandelenemissie van 1,25 miljard dollar aankondigde. 

FuelCell Energy heeft in het afgelopen kwartaal het verlies gehalveerd, terwijl de omzet met 17 procent steeg. Wel daalde de orderportefeuille, nadat werd gestopt met bepaalde projecten. Het aandeel steeg bijna 2 procent.

Avenue Therapeutics sloot ruim 17 procent hoger, nadat het bedrijf liet weten een vergadering met de FDA te zullen hebben over een studie die de risico’s bestudeert van het opstapelen van opioïden.  

Softwarebedrijf Asana won 19 procent na aankondiging van een aandeleninkoop van 30 miljoen stukken.

Tesla verloor 5 procent, volgend op een koersverlies woensdag nadat toezichthouders een onderzoek startten naar problemen met loslatende stuurwielen.

Een medicijn van Eli Lilly helpt niet tegen geheugenverlies bij patiënten met Alzheimer, bleek uit een studie. Het aandeel steeg toch ruim een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.