(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,4 procent tot 4.109,21 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 33.274,15 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger op 12.221,91 punten.

De focus lag vrijdag met name op de door de Federal Reserve geprefereerde inflatiemaatstaf, de PCE-kernprijsindex. Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,6 procent ten opzichte van de 4,7 procent in januari, terwijl deze op maandbasis met 0,3 procent steeg.

De afname van de kerninflatie in de Verenigde Staten in februari is geen aanleiding voor de Federal Reserve te sleutelen aan het rentebeleid, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.  “Het percentage past bij het beleid dat nu verwacht wordt verder uitgevoerd te worden met een verhoging met 25 basispunten bij de volgende beleidsvergadering”, zei Marey.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de economische activiteit in de regio Chicago  in maart iets minder hard is gekrompen. De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 43,6 in februari tot 43,8 deze maand.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in maart gedaald, overigens net als de inflatieverwachting. De vertrouwensindex daalde van 67,0 naar 62,0. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 3,6 procent, terwijl die voor de komende 5 jaar daalde tot 2,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0846. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0881 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0901 op de borden. 

De meifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 1,8 procent, ofwel 1,30 dollar, hoger op 75,67 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak verschijnen maandag in de VS een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie over maart.    

Bedrijfsnieuws

Bed Bath & Beyond verloor donderdag nog ruim een kwart van zijn toch al beperkte beurswaarde. Vrijdag daalde het aandeel nog eens ruim 27,0 procent. De noodlijdende retailer plant een aandelenemissie van 300 miljoen dollar, meldde het eerder deze week.

Ook Nikola is bezig met een emissie, ter waarde van 200 miljoen dollar. De helft daarvan wordt verkocht aan een investeerder, zei de fabrikant van emissieloze vrachtwagens donderdagavond. Het aandeel verloor bijna 14,0 procent.

BlackBerry noteerde ruim 15,0 procent hoger ondanks teleurstellende cijfers over het vierde kwartaal.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.