S&P 500 en Nasdaq zetten nieuwe records op de borden.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, in aanloop naar de inflatiecijfers en het rentebesluit van de Fed op woensdag. 

De toonaangevende S&P 500 index scherpte de records aan en steeg 0,3 procent tot 5.360,79 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 38.868,04 punten. Ook de Nasdaq sloot op een nieuw record en steeg 0,4 procent naar 17.192,53 punten.

“We denken dat Jerome Powell elke speculatie over een verdere renteverhoging waarschijnlijk zal bagatelliseren, omdat we geen tekenen zien dat de economie oververhit is”, zeiden analisten van Danske Bank. Zij denken dat de Fed het huidige renteniveau voldoende restrictief vindt, ook als de inflatie nog wat stijgt.

Beleggers verwachten dan ook geen rentedaling, maar zullen woensdagavond vooral oog hebben voor de woorden van voorzitter Jerome Powell en eventuele veranderingen in de zogeheten ‘dot-plot’.

Vandaag was ook de dag dat beursgigant Apple veel nieuwe functies voor zijn producten presenteerde tijdens het WWDC-event, een bijeenkomst voor ontwikkelaars. Hierbij ging de aandacht vooral uit naar de plannen omtrent AI.

Het vooraf opgenomen evenement omvatte onder meer onthullingen van nieuwe functies en aankondigingen, zoals dat de nieuwe MacOS nu Sequoia gaat heten. Er komen ook updates aan voor AirPods, tvOS voor Apple TV en WatchOS 11.

Maar de belangrijkste aankondiging kwam van CEO Tim Cook, die Apple Intelligence introduceerde. Het bedrijf werkt samen met OpenAI om een aantal van zijn AI-mogelijkheden te leveren. Het aanbod zal functies bevatten zoals contextgestuurde meldingen, taakuitvoering en het genereren van afbeeldingen op basis van afbeeldingen uit de fotobibliotheek.

Apple liet onder meer zien hoe Apple Intelligence bijvoorbeeld Siri transformeert. De nieuwe digitale assistent van Siri is “natuurlijker, contextueel, relevanter en persoonlijker. Wanneer Siri in gebruik is, lichten de randen van het iPhone-display op”, aldus de CEO.

Heel enthousiast reageerden beleggers nog niet. Het aandeel sloot maandagavond 1,9 procent lager op 193,12 dollar. Eerder op de dag bereikte het aandeel bijna nog de recordstanden van net onder de 200 dollar per aandeel.

De olieprijzen stegen maandag flink aan het begin van een drukke week met onder meer een Fed-vergadering, Amerikaanse inflatiegegevens en maandelijkse rapporten van de EIA, OPEC en IEA. Een vat WTI-olie werd 2,9 procent duurder op 77,74 dollar.

De rentes stegen vandaag wat verder en noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente 4 basispunten hoger op 4,47 procent.

De euro/dollar noteerde lager op 1,0760. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0898 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0888 op de borden.

Stijgers en dalers

Het aandeel Nvidia steeg 0,8 procent, na de vandaag doorgevoerde aandelensplitsing. Voor elk aandeel ontvangt een aandeelhouder tien nieuwe aandelen, waardoor de koers rond de opening op 120 dollar uitkwam. Dit nadat het aandeel de afgelopen maanden tot zo’n 1.200 dollar was gestegen.

Het aandeel Southwest Airlines steeg 7,0 procent, nadat Elliott Investment Management heeft bevestigd dat het een belang van bijna 2 miljard dollar in het bedrijf heeft genomen. Met een belang van ongeveer 11 procent is Elliott nu een van de grootste aandeelhouders van Southwest.

AMD daalde 4,5 procent, nadat Morgan Stanley het aandeel van de kooplijst haalde. Het aandeel is volgens de bank stevig gewaardeerd, terwijl er zorgen zijn of AMD wel kan concurreren met rivalen als Nvidia of Broadcom. 

Diamond Offshore Drilling steeg 10,9 procent. Het bedrijf wordt overgenomen door Noble voor 1,6 miljard dollar in aandelen en contanten.

GameStop daalde maandag verder met 12,0 procent . Vrijdag daalde het aandeel 39 procent, nadat Keith Gill, de handelaar bekend als Roaring Kitty, vrijdag een livestream gebruikte om zijn positieve advies over het aandeel toe te lichten.

KKR, CrowdStrike en GoDaddy worden deze maand opgenomen in de S&P500-index. De aandelen stegen fors op het nieuws: KKR met 11,2 procent en CrowdStrike met 7,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.