(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.905,03 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 26.559,54 punten en de Nasdaq sloot vlak op 7.998,06 punten.

De Amerikaanse beurzen bereidden zich voor op een lang Paasweekeinde. Goede Vrijdag wordt er niet gehandeld op Wall Street, maar op maandag, Tweede Paasdag wel. Donderdag lag de focus op een reeks bedrijfsresultaten, een tweetal beursgangen en macro-data.

De winstvooruitzichten voor het eerste kwartaal zijn inmiddels enigszins verbeterd. De markt voorziet nu een daling van de operationele winst per aandeel van 2,3 procent, terwijl eerder nog werd gerekend op een daling van 3 procent. Tegelijkertijd wordt verwacht dat bedrijfswinsten in het tweede kwartaal met 0,3 procent zullen stijgen, wat een winstrecessie zou voorkomen. Van een recessie is sprake als de winsten van S&P 500-bedrijven twee opeenvolgende kwartalen dalen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de groei in economische activiteit in de Verenigde Staten is april is vertraagd. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 54,6 naar 52,8, het laagste niveau in 31 maanden. De voorlopige index voor de dienstensector daalde van 55,3 naar 52,9, terwijl de index voor de industrie ongewijzigd noteerde op 52,4.

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden zijn in februari gestegen. Op maandbasis stegen de voorraden met 0,3 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 4,9 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 13 april met 5.000 gedaald naar 192.000, terwijl werd gerekend op 205.000 aanvragen.

De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie is in maart verder gestegen. De index steeg met 0,4 procent op maandbasis tot een indexstand van 111,9.

Een mei-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag 0,4 procent hoger, ofwel 0,24 dollar, op 64,00 dollar per vat aan de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis steeg de olieprijs 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1231. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1250 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1294 op de borden.

Maandag staat in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak voorbeurs de Chicago Fed activiteitsindex van maart geagendeerd, gevolgd door de bestaande woningverkopen, tevens van maart.

Bedrijfsnieuws

Alcoa opende woensdag nabeurs de boeken. In het eerste kwartaal dook de aluminiumproducent in de rode cijfers, met name vanwege een reorganisatielast die het bedrijf nam vanwege strategische aanpassingen in de activiteiten. Dat speelt ook in het tweede kwartaal een rol, waarschuwde Alcoa, dat erop rekent dat de vraag naar aluminium dit jaar minder sterk groeit dan eerder gedacht. Het aandeel verloor ruim 3,0 procent.

Donderdag openden onder meer Philip Morris, Honeywell, PPG Industries, ManPowerGroup, American Express en Schlumberger de boeken.

Philip Morris zag de winst en omzet dalen, maar presteerde wel beter dan verwacht. De afgegeven outlook was conform eerder uitgesproken verwachtingen. Het aandeel daalde circa 1,3 procent.

Honeywell kwam met positieve kwartaalcijfers en verhoogde de outlook voor heel het boekjaar, waarna het aandeel 4,0 procent steeg.

PPG Industries kende een moeilijker kwartaal vanwege de uitdagende economische omstandigheden maar de sectorgenoot van AzoNobel rekent wel op een verbetering in de komende tijd. Het aandeel steeg circa 3,5 procent.

ManpowerGroup, dat bezig is met een reorganisatie, draaide minder omzet. De trend stabiliseerde wel en het concern rekent erop dat de resultaten zullen aantrekken. Het aandeel won circa 11,6 procent.

American Express behaalde afgelopen kwartaal minder winst, maar die was wel boven verwachting. Het aandeel steeg bijna 2,0 procent.

Schlumberger voorziet een verbetering van de oliemarkt in de komende tijd, maar presteerde het afgelopen kwartaal wel slechter dan in de drie maanden ervoor. De omzet steeg en was beter dan verwacht. Het aandeel noteerde circa 3,8 procent lager.

DowDuPont kwam donderdag met een nieuwe omzetwaarschuwing voor zijn agrarische tak, waar slecht weer de levering van zaden parten speelde in het eerste en vermoedelijk ook tweede kwartaal. Het aandeel verloor circa 0,5 procent.

Er vonden donderdag een tweetal IPO’s plaats, die van social mediabedrijf Pinterest en en aanbieder van cloud videodiensten Zoom Video Communications. Pinterest noteerde ruim 28,0 procent hoger, terwijl Zoom 75,0 procent won.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.