(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten. De S&P 500 won 1,5 procent op 3.053,24 punten en de Dow Jones steeg mede dankzij een koerssprong van indexzwaargewicht Boeing met 2,3 procent tot 25.595,80 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 1,2 procent bijschreef op 9.874,15 punten.

“De aandelenmarkten laten een herstel zien van de verliezen op vrijdag, nu beleggers er rekening mee houden dat het aantal nieuwe besmettingen kan stijgen als de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd”, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. 

Madden wees op enkele staten die de lockdown-maatregelen weer hebben ingevoerd of die de regels hebben aangescherpt. “Maar beleggers lijken daar nu niet wakker van te liggen”, aldus Madden. 

Wereldwijd zijn volgens cijfers van John Hopkins CSSE nu iets meer dan 10 miljoen besmettingen geregistreerd bij ruim een half miljoen doden. In de VS zijn ruim 2,5 miljoen gevallen bekend.

Voor het weekend draaiden grote staten als Texas en Florida de versoepeling van lockdownmaatregelen al deels terug omdat het aantal besmettingen daar flink oploopt. Nu zou ook Californië de regels weer aan willen scherpen, onder meer in Los Angeles, waar cafés weer dicht gaan.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar waarschuwde dit weekend dat de tijd dringt om het virus onder controle te krijgen. Hij verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de VS de komende weken stijgt.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Amerikaanse woningcijfers. De aanstaande woningverkopen stegen in mei fors nadat in maart en april nog sprake van een stevige afname als gevolg van de maatregelen die werden genomen om de corona-uitbraak tegen te gaan. De index voor de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten steeg met 44,3 procent tot 99,6. Op jaarbasis was sprake van een afname met 5,1 procent.

“De cijfers onderstrepen dat de vraag hoog is, nu mensen weer naar buiten mogen en geld te besteden hebben”, aldus Madden van CMC.

“Er is nog een flinke slag te slaan, maar de economie herstelt sneller dan verwacht”, aldus strateeg Brent Schutte van Northwestern Mutual Wealth Management. “De toename in het aantal nieuwe besmettingen in enkele staten zorgen wel voor wat problemen”, aldus de streteeg, die evenwel niet verwacht dat de lockdown-maatregelen overal in de Verenigde Staten weer worden ingevoerd. 

Verder ligt de focus deze week vooral op het tweetal banenrapporten en de notulen van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1236. Op een settlement van 39,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 3,1 procent of 1,21 dollar, meer waard. Analisten schreven de winst toe aan onder meer een aantrekkende energievraag, positieve macro-economische cijfers uit China, de grootste importeur van olie ter wereld, en een nog altijd lage olieproductie. 

Bedrijfsnieuws

Social media bedrijven als Facebook en Twitter stonden maandag aanvankelijk onder druk nu grote bedrijven als Unilever, Coca-Cola en Starbucks niet meer op hun platformen willen adverteren. Facebook en Twitter doen volgens deze bedrijven te weinig om haatzaaien en polarisatie op hun platformen tegen te gaan. Na flink lagere openingen voor Facebook en Twitter, herstelden beide aandelen en stonden ze respectievelijk 2 en 1,6 procent hoger. 

Schaliegas pionier Chesapeake Energy werd dit weekend gedwongen om faillissementsbescherming aan te vragen in de VS. Het bedrijf lijdt zwaar onder de economische gevolgen van de coronapandemie. Maandag werd niet gehandeld in het aandeel, maar op vrijdag sloot het al 7,3 procent lager.

Boeing schoot 14 procent omhoog vanwege berichten dat toezichthouders in de VS zeer spoedig testvluchten gaan uitvoeren met de 737 MAX toestellen, die al ruim een jaar aan de grond staan na twee dodelijke ongelukken. Daarmee zorgde het aandeel Boeing voor een groot deel van de winsten van de Dow Jones-index. 

Aandelen Intercept Pharmaceuticals verloren veertig procent aan waarde nadat de Amerikaanse Food & Drug Administration besloot om nog geen versnelde goedkeuring te geven voor een potentiële behandeling tegen leverfibrose. Intercept zal meer onderzoek moeten doen, aldus de toezichthouder.

Beyond Meat daalde met ruim zeven procent na een adviesverlaging door Barclays, waardoor het aandeel nu op de verkooplijst staat. Het koersdoel ging wel omhoog.

Gilead Sciences heeft de prijs van zijn coronamedicijn remdesivir vastgesteld op 390 dollar per flacon. Gilead verwacht op basis van de huidige behandelingspatronen dat de overgrote meerderheid van de patiënten een behandelingskuur van 5 dagen nodig heeft, dus 6 injectieflacons, wat neerkomt op 2.340 dollar per behandeling per patiënt. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

Cosmeticamerk Coty bundelt de krachten met reality-ster en zakenvrouw Kim Kardashian middels een belang van 20 procent in haar lijn van schoonheidsproducten, waarvoor het 200 miljoen dollar betaalt. Eerder nam Coty al een meerderheidsbelang in de cosmetica startup van Kylie Jenner, de halfzus van Kardiashian. Het aandeel Coty werd ruim 13 procent meer waard.

Aandelen GrubHub stegen met circa een procent na de bekendmaking van een samenwerking met Chipotle Mexican Grill. Vanaf maandag kunnen Amerikanen via de online besteldienst van GrubHub maaltijden bestellen van Chipotle.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.