(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen stegen dinsdag sterk, op signalen dat het Congres en het Witte Huis van Trump een deal naderen over een enorm stimuleringspakket om de economische impact van de coronaviruspandemie te matigen.

De S&P500 index steeg 6,15 procent, de Dow Jones-index won 7,6 procent en de Nasdaq Composite werd 5,1 procent meer waard.

In Europa stegen de aandelenmarkten ook fors, met een winst van 8,4 procent voor de Stoxx Europe 600 index. Ook in de meeste Aziatische markten was er vanochtend koersherstel, geleid door een sprong van 7 procent van de Japanse Nikkei-in.

In Washington kwamen de minister van Financiën Steven Mnuchin en Chuck Schumer, de leider van de Democraten, die een minderheid in de Senaat hebben maandagavond laat uit een lange vergadering met de uitspraak dat een deal binnen handbereik is. Schumer zei dat het om een bedrag van 2 biljoen dollar kon gaan.

“Markten reageren beslist op de vooruitzichten van een stimuleringsdeal”, zei Jason Pride van Glenmede.

Een reeks noodmaatregelen van de Federal Reserve om de kredietmarkten te ondersteunen en financiering voor Amerikaanse bedrijven en huiseigenaren zeker te stellen, hielp ook de grootste zorgen bij beleggers weg te nemen.

Tegelijk blijven markten gevoelig voor berichten over nieuwe uitbraken van het virus en de schade die wordt toegebracht aan de economie door maatregelen om de besmetting tegen te houden.

Beleggers bleven speculeren over de omvang van een naderende mondiale recessie.

“Dit is een klassieke beweging van een dalende markt”, zei marktvorser David Coombs van Rathbones Investment Management. “Het voelt niet alsof er enorm veel opluchting en vertrouwen is.”

Zorgen over de groeivooruitzichten hebben de afgelopen weken meer dan een derde van de waarde van de S&P500 index afgehaald, met historisch hoge volatiliteitsniveaus voor de Amerikaanse aandelenbeurzen.

Sommige analisten op Wall Street voeren de discussie op over de vraag of de markt de bodem heeft geraakt. Credit Suisse ziet de S&P500 aan het eind van dit jaar tot 21 procent opveren ten opzichte van het slot van maandag. Dan moet er wel tastbare progressie zijn in de bestrijding van het virus. “Als het aantal nieuw gemelde gevallen een piek heeft bereikt, zou de markt weer snel moeten opkrabbelen. Stimuleringseffecten van de overheid zijn nodig maar niet genoeg om een vloer onder de markt te leggen.”

Economische cijfers beginnen de grote impact te tonen van de pandemie en de ingrijpende ‘lockdown’-maatregelen om de verspreiding ervan te beteugelen. De inkoopmanagersindex van Markit voor maart liet een daling zien naar 40,5, van 49,6 in februari. Dit wijst erop dat de VS waarschijnlijk al in een recessie zitten, stelde Markit. Ook in Duitsland, de eurozone en het VK, wees het cijfer op een recessie, volgens analisten.

Een woningmarktcijfer voor februari vertoonde geen grote verrassing.

De oliefutures zakten weg met 1 procent. De olieprijs is in korte tijd gehalveerd door zorgen over fors minder vraag – onder andere door het stilvallen van het internationale luchtvaartverkeer – en een prijsoorlog tussen grote olieproducerende naties, met name Saoedi-Arabië en Rusland.

De vraag naar Amerikaanse staatsleningen leek af te nemen. Deze zijn vaak een veilige haven voor beleggers in tijden van stress. Het rendement op de tienjarige Treasury steeg van 0,763 procent op maandag naar 0,826 procent vandaag.

Bedrijfsnieuws

Chevron meldde vanwege de effecten van het coronavirus dit jaar voor 4 miljard dollar minder te investeren en de inkoop van eigen aandelen op te schorten. De oliereus zei de maatregelen te nemen om zijn dividend veilig te stellen. Het aandeel steeg 15 procent.

General Motors noteerde  15 procent hoger. De autofabrikant zei 16 miljard dollar op te nemen van een doorlopend krediet om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. Daarnaast zei het concern “agressieve” kostenbesparingen door te voeren en de outlook voor het hele boekjaar in te trekken.

Intel stopt tot nader order met de inkoop van eigen aandelen, vanwege de corona-pandemie. De chipfabrikant zei zich tot de maatregel genoodzaakt te zien vanwege de onzekerheid over de duur en de ernst van de uitbraak. Daarnaast zei de chipreus dat het dividend geen gevaar loopt. Het aandeel steeg 4 procent.

Phillips 66 won 2 procent. Het energieconcern meldde een lening afgesloten te hebben van 1 miljard dollar. Daarnaast schroeft Phillips 66 zijn investeringsplannen voor 2020 terug en heeft het de inkoop van aandelen tijdelijk opgeschort.

Marriott Vacations werd 22 procent meer waard. Het bedrijf heeft besloten al zijn verkooppunten in Noord-Amerika voor twee weken te sluiten. De resorts sluiten zelfs de hele maand de deuren. Daarnaast kondigde het bedrijf kostenbesparende maatregelen aan, waaronder werktijdsverkorting voor werknemers.

Nike komt dinsdag nabeurs met kwartaalcijfers. De fabrikant van sportartikelen won 13 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.