(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen verloren donderdag wat hoogte maar hielden winst vast nadat de notulen van de jongste rentevergadering lieten zien dat de Federal Reserve de handelspolitiek van de regering-Trump steeds riskanter vindt worden.

Die zorgen waren niettemin onvoldoende reden voor de beleidsmakers om hints op meer renteverhogingen achterwege te laten. Een hogere rentestand wordt nodig bevonden na de de sterke economische groei dit jaar in de VS.

De S&P500-index steeg 0,75 procent tot 2.734 punten, de Dow Jones-index klom 0,6 procent en de Nasdaq kon 1,0 procent bijschrijven.

Technologiefondsen en makers van consumptiegoederen waren in trek. De handelsvolumes waren aan de lichte kant omdat veel handelaren nog vrij hadden genomen, een dag na de Fourth of July, de dag waarop de Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren.

Ondanks de ruzies met internationale handelspartners over hun handelsbeleid, zag de Federal Reserve bij zijn vergadering op 13 juni brede steun voor een geleidelijke verdere verhoging van de rente.

De euro noteerde op 1,1682 dollar en de olieprijs in New York sloot 1,6 procent lager op 72,91 dollar.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van de Europees-Amerikaanse autofabrikant FiatChrysler schoten omhoog met 6 procent, terwijl Amerikaanse rivalen zoals Ford en General Motors ook kleine plusjes lieten zien. Dinsdag waren er mediaberichten dat de EU wil gaan onderhandelen tussen grote landen die auto’s maken, om te voorkomen dat eenzijdige importheffingen in een totale handelsoorlog uitmonden.

Met hoopgevende berichten uit Europa, bleven er elders spanningen. Vrijdag is de VS van plan om 34 miljard dollar aan Chinese producten te onderwerpen aan een invoerheffing in de VS. Verwacht wordt dat Beijing dezelfde dag nog zal terugslaan met protectionistische importtarieven, als de regering-Trump het plan doorzet.

Embraer verloor 9 procent. De Braziliaanse vliegtuigbouwer gaat samenwerken met Boeing in een joint venture waarin de Amerikanen een belang van 80 procent krijgen. De waardering van de joint venture viel nogal tegen voor de aandeelhouders van Embraer.

Micron Technology won 2,5 procent. Het bedrijf meldde dat de omzet in het vierde kwartaal mogelijke en procent lager uitvalt door een recent rechtelijk bevel in China, in verband met een dispuut over patentbreuken. Micron kan daardoor bepaalde DRAM-geheugenchips niet meer maken, verkopen of importeren.

De chipfabrikanten zaten echter blijkbaar in een herstelfase. Nvidia en AMD konden ook beide dik 2 procent bijschrijven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.