(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag in reactie op de belastingplannen van de regering Trump op weg naar een groen slot, maar de reactie zijn niet heel heftig. De toonaangevende S&P 500 index steeg circa een half uur voor de slotbel 0,3 procent tot 2.395,13 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent naar 21.041,87 punten en de Nasdaq stond ook 0,2 procent hoger op 6.038,88 punten.

Uiteraard ging de meeste aandacht woensdag uit naar het nieuwe belastingplan van de regering Trump. 

President Trump van de Verenigde Staten wil de vennootschapsbelasting voor bedrijven beperken en de limiet voor het maximale tarief voor inkomstenbelasting verlagen, zo bleek woensdag bij de eerste presentatie door minister Steven Mnuchin van financiën van de plannen van de regering Trump.

De president wil met een simpeler systeem met lagere belasting de economische groei stimuleren. Mnuchin sprak daarbij van “de grootste verlaging van individuele en zakelijke belasting in de Amerikaanse geschiedenis”. 

Vooralsnog wordt uitgegaan van een vennootschapsbelastingtarief van 15 procent tegen 35 procent nu en het verlagen van het maximumtarief van de inkomstenbelasting tot maximaal 35 procent, waar dat nu nog 39,6 procent is, zo blijkt uit de eerste presentatie van de plannen. Daarnaast wil Trump het innen van belasting door individvuele staten en steden sterk beperken of geheel afschaffen.

Het nu gepresenteerde voorstel besloeg slechts 1 A4-tje, met de belofte later met meer details te komen. Hoewel dit korte plan een nuttige inkijk geeft in wat het Witte Huis wil doen, “droeg het gebrek aan meer details bij aan de bijbehorende zwakte”, zei hoofdmarktstrateeg Nicholas Colas van Convergex.

“De markt zocht naar meer specifieke duiding op tarieven en uitzonderingen [voor bedrijven die voor belastingontwijking zijn uitgeweken naar het buitenland], maar dat belangrijke onderwerp bleef tijdens de persconferentie onbehandeld”, voegde hij toe.

Op macro-economisch gebied bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week gedaald zijn, zo bleek uit cijfers van de Energy Information Administration. In de week eindigend op 21 april daalden de olievoorraden met 3,6 miljoen vaten tot 528,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting steeg van 92,9 naar 94,1 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 49,40 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 52,24 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0899. Bij aanvang van de handelsdag in Amerika bewoog het muntpaar nog op 1,0892 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0938 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Twitter stond 8,9 procent hoger, nadat de microblogdienst beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal rapporteerde.

Boeing daalde 0,8 procent, na het nieuws dat de Amerikaanse vliegtuigmaker ondanks een lagere omzet een hogere winst heeft geboekt in het eerste kwartaal en dientengevolge de winstverwachting voor het hele jaar opwaarts bijstelde.

PepsiCo heeft in het eerste kwartaal van 2017 een fors hoger operationeel resultaat op een gestegen omzet geboekt. Het aandeel noteerde 0,7 procent lager.

Procter & Gamble heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een licht hoger operationeel resultaat geboekt op een licht lagere omzet. De cijfers stelden de markt teleur. Het aandeel daalde 2,2 procent.

United Technologies won 1,6 procent, nadat het concern over het eerste kwartaal een nettowinst van 1,39 miljard dollar, ofwel 1,73 dollar per aandeel, rapporteerde op een omzet van 13,82 miljard dollar.

Nabeurs komen PayPal Holdings en TechnopFMC nog met kwartaalcijfers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.