(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag in het groen gesloten op hoop dat binnenkort een deal wordt gesloten tussen Amerika en China over hun handelsrelatie.

De Dow Jones index won 0,4 procent op 25.669,32 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,3 procent naar 2.850,13 punten en techbeurs Nasdaq ging 0,1 procent hoger naar 7.816,33 punten.

Op weekbasis won de Dow 1,4 procent en de S&P 0,6 procent. De Nasdaq index verloor echter 0,3 procent.

Volgens The Wall Street Journal werken Chinese en Amerikaanse onderhandelaars aan een planning van een serie gesprekken om een handelsoorlog te voorkomen.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jingpin ontmoeten elkaar in november en volgens de zakenkrant is het de bedoeling dat er dan een akkoord is bereikt over de handelsrelatie tussen de twee landen.

De eerste gesprekken staan gepland voor medio volgende week in Washington en vermoedelijk volgen er daarna nog verschillende rondes van ontmoetingen.

“Handelaren zijn hoopvol dat de handelsgesprekken volgende week tussen de VS en China hun vruchten zullen afwerpen”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Uit Turkije kwam voor de Amerikaanse president Donald Trump evenwel slecht nieuws. Een Turkse rechter heeft het verzoek om de Amerikaanse geestelijke Andrew Brunson vrij te laten, afgewezen.

Dit nadat Trump donderdagnacht de druk nog flink opvoerde. “We zullen niets betalen voor de vrijlating van een onschuldig man”, aldus de president op Twitter. Daar voegde Trump nog aan toe dat de VS Turkije “terug zullen pakken”. Het land heeft volgens de president jarenlang geprofiteerd van de VS.

Donderdagavond waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin Turkije al dat het nieuwe sancties tegemoet kan zien als Brunson niet heel vlot wordt vrijgelaten.

“Nu is het wachten op nieuwe acties [van de VS]”, concludeerde sales trader Gert Berendse van ING.

Een andere tegenvaller was dat voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan wezen op een daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in augustus. Daar stond evenwel een stijging van de leidende indicatoren tegenover.

De euro/dollar noteerde op 1,1439. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1392 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een koers van 1,1369 op de borden.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,45 dollar hoger, ofwel 0,7 procent, op 65,91 dollar.

Bedrijfsnieuws

Deere & Co kwam vrijdagmiddag met cijfers. Het concern boekte in het afgelopen kwartaal flink meer omzet en zag ook de winst flink doorstijgen. Het aandeel van de Amerikaanse fabrikant van zwaar constructie- en landbouwmaterieel steeg 2,4 procent.

De cijfers van Nvidia en Applied Materials werden daarentegen slecht ontvangen. Nvidia meldde over het afgelopen kwartaal een omzet van 3,1 miljard dollar, tegenover 2,2 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst steeg van 0,6 miljard naar 1,1 miljard dollar. Het aandeel verloor 4,9 procent omdat de afgegeven outlook de verwachtingen niet inloste. Voor het lopende kwartaal mikt Nvidia op een omzet van 3,25 miljard dollar, waarbij deze 2 procent hoger of lager zou kunnen uitvallen, terwijl analisten met hun ramingen iets hoger dan de bovenkant van deze bandbreedte van 3,32 miljard dollar zaten met 3,34 miljard dollar.

Applied Materials stelde eveneens teleur met de outlook voor dit kwartaal, terwijl de cijfers over het afgelopen kwartaal niet tegenvielen. Voor het lopende kwartaal voorziet Applied Materials een omzet van 3,85 miljard tot 4,15 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel zal naar verwachting uitkomen tussen 0,92 en 1,00 dollar per aandeel. Analisten rekenden echter op een omzet van 4,46 miljard dollar met een aangepaste winst per aandeel van 1,17 dollar. De koers ging maar liefst 7,7 procent lager.

Nordstrom steeg ruim 13 procent, nadat het retailbedrijf beter dan verwachte resultaten presenteerde. Het verhoogde bovendien de outlook. Met name profiteerde het bedrijf van hogere internetverkopen.

Tesla verloor krap negen procent. In een interview met in The New York Times zei CEO Elon Musk een “ondraaglijk” jaar achter de rug te hebben. En het ergste moet nog komen, voegde hij toe. Toch stelde de oprichter van Tesla geen spijt te hebben van zijn recente tweet waarin hij aangaf Tesla van de beurs te willen halen voor 420 dollar per aandeel. Deze tweet leverde de nodige attentie van beurswaakhond SEC op. Ook zei Musk tegen de krant niet te zullen stoppen met tweeten.

Musk kon zich daarnaast verheugen op enkele positieve analistenrapporten over de productie van Model 3. Analisten van Evercore ISI waren zeer positief na een bezoek aan de fabriek van Tesla en Bernstein verhoogde het koersdoel voor het aandeel. Eerder deze week was er echter ook een rapport dat stelde dat Tesla verlies zou maken op elk nieuw Model 3 dat het verkoopt. En juist dit model moet voor de massa worden geproduceerd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.