(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag duidelijk lager. Een half uur voor slotbel verloor de S&P 500 index 2,0 procent tot 2.657 punten, de Dow Jones index zakte 2,3 procent op 24.120 punten en de Nasdaq noteerde 1,8 procent in het rood op 7.212 punten.

Volgens marktvolgers werden de dalingen voor een deel veroorzaakt door onrust over de plannen van de Amerikaanse regering om importtarieven op producten uit China in te stellen. President Donald Trump bracht de financiële markten eerder al naar beneden door de invoer van staal en aluminium aan banden te leggen.

“De markt reageert op het nieuws met het idee dat er een soort van besmettingsgevaar bestaat dat tot een handelsoorlog kan leiden”, zei portefeuille beheerder Michael Scanlon van Manulife Asset Management.

Uit de voorlopige inkoopmanagersindex van Markit bleek dat de Amerikaanse dienstensector minder hard groeide in maart, terwijl de activiteit in de industrie juist aantrok.

Voorbeurs werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 17 maart onverwacht is gestegen met 3.000 tot 229.000, tegen 226.000 een week eerder. De markt rekende op een daling tot 225.000.

De euro/dollar noteerde op 1,2310. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2324 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2349 op de borden.

Olieprijzen sloten lager. De mei-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,87 dollar lager, of 1,3 procent, op 64,30 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de Dow Jones-index waren Boeing en Caterpillar de grootste dalers. Beide aandelen worden als graadmeters gezien voor de algehele economie en reageerden daarom sterk op de angst voor een handelsoorlog. Boeing verloor 4,2 procent en Caterpillar 4,6 procent.

Fiancials gingen ook flink omlaag. Goldman Sachs verloor 2,9 procent, JPMorgan Chase 3,6 procent en Bank of America 3,9 procent.

AbbVie verloor 12,9 procent. Het Amerikaanse biotechbedrijf besloot na resultaten uit een Fase II studie en gesprekken met de Amerikaanse Food and Drug Administration om te stoppen met pogingen om versneld goedkeuring te krijgen voor medicijn Rova-T.

Facebook stond ook vandaag weer in de schijnwerpers. De koers daalde 2,3 procent. Het aandeel is in de laatste dagen ongeveer 10 procent kwijtgeraakt volgend op het schandaal met Cambridge Analytica en de schending van privégegevens van gebruikers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.