(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag gedurende de handelsdag in het rood gedoken, nadat de Amerikaanse president Donald Trump besloot om toch importheffingen in te voeren op staal en aluminium uit de Europese Unie, Mexico en Canada.

De toonaangevende S&P 500 index daalde circa een half uur voor de slotzoemer 0,5 procent tot 2.709,43 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 24.446,14 punten en de Nasdaq koerste 0,2 procent lager op 7.451,14 punten.

De Amerikaanse regering onder leiding van president Donald Trump wil doorgaan met het plan om de invoer van staal en aluminium uit Europa aan banden te leggen via importtarieven. Vanaf vrijdag zullen de VS importtarieven van 25 procent op buitenlands staal en 10 procent op aluminium invoeren.

“De bevestiging vanuit het Witte Huis doet de Amerikaanse beurzen niet goed”, zo stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. “Een protectionistisch beleid heeft doorgaans een schadelijke impact op de economie en beleggers vrezen reprimandes van de getroffen landen.”

De EU kondigde al tegenmaatregelen aan. De lijst met Amerikaanse producten waarop heffingen komen ligt al klaar en zal gevolgen hebben voor 6,4 miljard euro aan Amerikaanse import.

“Er is nog steeds een mogelijkheid dat er concessies worden gedaan”, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda, die eveneens stelde dat de Europese tegenmaatregelen niet als een verrassing komen.

“Ik denk dat Trump de situatie wat onderschatte. Uiteindelijk zal hij akkoord gaan met minder dan waar hij op rekende, maar ik denk niet dat dit zo belangrijk voor hem is. Iedere concessie zal Trump verkopen als een gigantische overwinning voor de Verenigde Staten en op het moment dat de impact van de importtarieven terug is te zien in de cijfers, is hij alweer bezig met iets anders”, aldus Erlam.

De marktvorser van Oanda ziet het niet escaleren tot een volledige handelsoorlog. “Dat zou politieke zelfmoord zijn voor Trump, die juist voor de vrije handel is.”

De Amerikaanse consumentenbestedingen stegen in april sterk voor de tweede maand op rij, met 0,6 procent op maandbasis. Economen verwachtten 0,4 procent. De inflatie-index PCE, die de Fed bij voorkeur gebruikt als indicator voor zijn monetaire beleid, bleef op 2 procent staan. Daarmee blijft de verwachte renteverhoging in juni op zijn plaats.

Op economisch gebied bleek ook dat het aantal aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten de afgelopen week is gedaald met 13.000 naar 221.000. De daling was iets groter dan verwacht. Verder groeide de bedrijvigheid rond de regio Chicago in mei in een flink hoger tempo dan in de voorgaande maand.

“Deze cijfers laten zien dat de Amerikaanse economie nog altijd stabiel groeit en dat de Federal Reserve vasthoudt aan de voorziene rentestappen”, aldus Madden.

Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot 1,17 dollar of 1,7 procent lager op 67,04 dollar op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar noteerde op 1,1689. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1683 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1661 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel General Motors steeg 12,8 procent op het nieuws dat de Japanse investeerder SoftBank Vision Fund 2,25 miljard wil steken in het GM-onderdeel dat zelfrijdende auto’s ontwikkelt.

Het aandeel Sears daalde 12,6 procent nadat de warenhuisketen een kwartaalverlies meldde bij een fors lagere omzet.

Dollar General verloor 9,6 procent na teleurstellende omzetcijfers.

Het aandeel Express gaf 8,1 procent aan waarde prijs, ondanks dat de kledingverkoper de verwachtingen overtrof met de resultaten over het afgelopen kwartaal, dat tot eind april doorliep. Na een verlies van 3 miljoen een jaar eerder kon een winst van 0,5 miljoen worden gemeld, op een omzet van 479 miljoen euro.

In aanloop naar kwartaalcijfers van Costco Wholesale, die nabeurs verschijnen, koerste het aandeel 0,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.