Wall Street stond woensdag eerdere winsten af, en sloot op verlies, terwijl een dag voorafgaand aan het Brexit-referendum de angst onder beleggers toenam dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal stappen.

De Dow Jones Industrial Average sloot 0,3 procent lager op 17,780,83. De S&P 500 index bewoog 0,2 procent lager tot 2.085,45. De Nasdaq stond 0,2 procent af naar 4.833,32.

Een op woensdag verschenen Brexit peiling, die op een voorsprong wees voor degene die voor een vertrek van het VK uit de EU zijn, bracht Wall Street in negatief terrein.

Na publicatie van de peiling, die erop wees dat 45 procent voor een vertrek uit de Europese Unie is, tegen 44 procent voor het aanblijven van het lidmaatschap in de EU, daalde de Dow Jones index 0,1 procent. Voor publicatie van het rapport noteerde de Dow Jones index 0,4 procent hoger.

De afgelopen twee handelsdagen zaten beurzen wereldwijd in de lift, nadat recente opiniepeilingen suggereerden dat de Britse kiezers in meerderheid het Britse EU-lidmaatschap steunen.

De onzekerheid begon beleggers te raken.

De CBOE Volatility Index (VIX) steeg woensdag 9 procent tot 20,26. 

De VIX wordt gebruikt in financiële markten als maatstaf van angst of volatiliteit. En een niveau in de twintig toont dat handelaren zich haasten om posities in derivaten in te nemen om verliezen te beperken in het geval het Brexit-kamp wint. 

Federal Reserve voorzitter Janet Yellen gaf woensdag een verklaring voor het Amerikaanse Congres over de economie en het monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank, maar beleggers leken haar uitspraken grotendeels naast zich neer te leggen. 

Dinsdag sprak de centrale bankier al voor de bankencommissie van de Senaat en waarschuwde voor de significante risico’s voor de Amerikaanse economie en de stabiliteit van de mondiale financiële markt bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. 

Woensdag richtte de Fed-voorzitter zich grotendeels op de fundamenten van de Amerikaanse economie.

Macro-economische indicatoren

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat vorige week in de VS 2,9 procent meer hypotheken zijn aangevraagd. De marktindex steeg van 507,7 vorige week, tot 522,2.

The National Association of Realtors maakte woensdag bekend dat de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten in mei zijn gestegen tot het hoogste niveau in nagenoeg een decennium. De verkoop van bestaande woningen nam met 1,8 procent toe ten opzichte van maart tot een geannualiseerd aantal van 5,53 miljoen stuks.

De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) rapporteerde een veel kleinere daling in de wekelijkse olievoorraden dan verwacht. De voorraden daalden met 900.000 in de week eindigend op 17 juni. 

Het American Petroleum Institute had dinsdagavond nog een daling van 5,2 miljoen vaten gemeld, terwijl analisten geraadpleegd door S&P Global Platts een daling van 1,4 miljoen vaten hadden voorzien. 

De olieprijs deed woensdag afstand van eerdere winsten, en dook terug onder de 50 dollar per vat, nadat uit overheidsdata bleek dat de Amerikaanse olievoorraden veel minder waren afgenomen dan waarop geanticipeerd was.

De augustus future sloot op de New York Mercantile Index 1,4 procent lager op 49,13 dollar per vat. Voorafgaand aan de publicatie van het rapport noteerde de olieprijsfuture boven de 50,18 per vat.

Stijgers & Dalers 

Tesla stond onder de aandacht van beleggers, nadat de producent van elektrische auto’s dinsdag na het slot van Wall Street bekendmaakte SolarCity te willen overnemen. SolarCity, waarin Tesla CEO Elon Musk grootaandeelhouder en voorzitter is, steeg 3,3 procent.

Maar Tesla aandeelhouders waren niet verheugd met het nieuws van Musk om de bedrijven te combineren. Aandelen Tesla kelderden 10,5 procent. De deal waardeert SolarCity, dat door de neef van Musk, Lyndon Rive, geleid wordt, op 2,8 miljard dollar. Beide bedrijven zijn verlieslatend. SolarCity verloor over de afgelopen twaalf maanden 60 procent van zijn waarde op de beurs. Tesla moet wellicht meer geld ophalen om de deal te kunnen financieren.

De overname is onderhevig aan goedkeuring van aandeelhouders. Musk zal zich onthouden van stemming.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.