(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen koersen dinsdag een half uur voor het sluiten van de markt aan op verlies, terwijl beleggers worstelden met een presidentsrace die toch nog spannend wordt, economische cijfers en bedrijfsresultaten.

De S&P500 index daalde 18 punten of 0,8 procent tot 2.109 punten en lag daarmee op koers voor het zesde dagverlies op rij. Een stijging van de tienjarige staatsrente trof sectoren die daar gevoelig voor zijn, zoals telecom, nutsbedrijven en vastgoed. De daling bracht de index onder de dieptepunten van september en oktober op respectievelijk 2.119 en 2.114 punten.

De Dow Jones Industrial Average verloor 0,7 procent tot 18.017 punten en de Nasdaq Composite daalde met 0,9 procent tot 5.144 punten. 

Peilingen laten zien dat de race tussen de kandidaat van de Democraten, Hillary Clinton, en haar Republikeinse rivaal Donald Trump, steeds spannender wordt. Volgens de nieuwste peiling door ABC News en de Washington Post neemt Trump de leiding met een voorsprong van een procentpunt op Clinton. Volgens Real Clear Politics, dat een gemiddelde van alle peilingen publiceert, is de voorsprong van Clinton gedaald tot 2,2 procentpunt, van meer dan 7 punten twee weken geleden. 

Op economisch gebied toonden twee rapporten over de maakindustrie in oktober dat de sector langzaam groeit, conform de overheersende opinie dat de groei sterk genoeg is voor de Federal Reserve om de rente in december te verhogen.

Centrale bankiers van de Fed vergaderen dinsdag en woensdag over het monetaire beleid en zullen naar verwachting de rente handhaven, omdat de centrale bank de uitkomst van de presidentsverkiezingen niet zou willen beinvloeden door de financiele markten nu te laten schrikken.

Het ISM-cijfer was goed, met betere nieuwe orders en productie. Maar op dit moment kijken beleggers naar het banencijfer op vrijdag en de verkiezingen van volgende week”, zei fondsmanager Eric Wiegand van U.S. Bank. “De zijwaartse beweging van de afgelopen maand is het teken van een gebrek aan overtuiging bij beleggers. Met zulke hoge waarderingen willen beleggers winstgroei zien en niet alleen een verbetering ten opzichte van verlaagde winstverwachtingen.”

Beleggers verwerkten ook autoverkoopcijfers van General Motors en Fiat Chrysler, die lagere verkoopcijfers meldden voor oktober, vooral door een kleiner aantal verkoopdagen.

Stijgers en dalers

Aandelen Gannett stegen dinsdag aanvankelijk nadat de uitgever van de krant USA Today zijn pogingen staakte om de uitgever van de Chicago Tribune en Los Angeles times over te nemen. Het doelwit, voorheen bekend als Tribune Publishing, heet sinds juni Tronc en noteerde 17 procent lager. Gannett leverde zijn winst in en noteerde 3 proxcent lager. 

De Amerikaanse aandelen van Royal Dutch Shell stegen 4 procent in navolging van de beursnoteringen in Amsterdam en Londen na sterke winstcijfers over het derde kwartaal. 

Pfizer leverde 2,5 procent in nadat de farmaciereus een licht tegenvallende winst en verwachtingen publiceerde.

Ook L Brands leverde fors in, bijna 8 procent, na een sombere vooruitblik bij de derdekwartaalcijfers. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.