(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag pakweg 1 1/2 uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,6 procent tot 2.559,39 punten, de Dow Jones index verloor 1,5 procent op 23.732,15 punten en de Nasdaq noteerde 1,7 procent lager op 6.791,00 punten.

Daarmee houdt de markt vast aan de neerwaartse trend van vorige week, nadat de Amerikaanse beurs vrijdag fors lager slot, waarbij Dow zich aansloot bij de S&P 500 en Nasdaq Composite in correctiegebied. Marktvolgers verbazen zich erover dat de verdieping van de verkoopgolf nog steeds niet tot paniek heeft geleid.

De handelsweek staat volledig in het teken van het Amerikaans rentebesluit. Dinsdag begint de Federal Open Market Committee aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, die woensdag wordt afgesloten met het rentebesluit. Hoewel het in de verwachting ligt dat de centrale bank woensdag de korte termijn rente zal verhogen, zal de nadruk liggen op de vooruitzichten van de Fed voor volgende jaar. De vertraging van de economische groei en de lagere olieprijs hebben ertoe geleid dat beleggers er op rekenen dat de centrale bank in 2019 een meer geleidelijk tempo van renteverhogingen zal nastreven. Onzekerheid hierover zette maandag het sentiment in zowel Europa als de Verenigde Staten onder druk.

“De Amerikaanse beurzen eindigden de handelsweek vorige week op negatieve voet, ondanks een iets bemoedigender sfeer rond de handelsbesprekingen met China. Bezorgdheid over de vertragende groei van de wereldeconomie en een verzwakkende Chinese economie heeft de afgelopen weken op het sentiment gedrukt en er is de zorg dat de beleidsvergadering van de Federal Reserve deze week daaraan zou kunnen bijdragen als het beleidscomité voor komend jaar qua renteverhogingen geen pas op de plaats maakt”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde, overigens niet voor het eerst, om de rente niet te verhogen.

Op Twitter schreef Trump dat het “ongelooflijk is dat met een erg sterke dollar en praktisch geen inflatie, de wereld om ons heen ontploft, Parijs brandt en China hard daalt, de Fed zelfs een nieuwe renteverhoging overweegt”.

Ook Peter Navarro, adviseur van het Witte Huis, zei dat de Fed een pas op de plaats moet maken.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het sentiment in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York in december is verslechterd ten opzichte van een maand eerder, hoewel bedrijven per saldo nog wel positief gestemd zijn. De index voor de huidige marktomstandigheden daalde ten opzichte van november van 23,3 naar 10,9.

Olie noteerde maandag tot 2,1 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1356. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1345 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1306 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de Verenigde Staten slechts woningbouwdata over november geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Netflix verloor 0,8 procent. De aanbieder van streaming video ontvouwde maandag zeer ambitieuze plannen. Netflix wil jaarlijks 90 films gaan uitbrengen, waarmee het de meest vooraanstaande Amerikaanse filmproducent wordt.

Best Buy daalde 5,2 procent, nadat Bank of America het advies op de retailer verlaagde naar underperform.

De handel in Jack In The Box is maandag stilgelegd nu de onderneming heeft aangegeven de opties voor het bedrijf te onderzoeken, zowel strategisch als op financieel vlak. Daarbij liet de uitbater van fast-food-restaurants weten in gesprek te zijn met verschillende potentiële kopers. Of het tot een deal komt, dat moet blijken, waarschuwde Jack In The Box. Een deadline voor de gesprekken is er niet.

Johnson & Johnson stond maandag opnieuw onder druk, nadat het aandeel vrijdag meer dan 10 procent inleverde, na beweringen dat het concern wist dat zijn populaire babypoederproducten waren besmet met asbest. Het aandeel daalde 4,0 procent.

Goldman Sachs verloor 2,4 procent. De zakenbank en twee Aziatische dochterbedrijven worden door de Maleisische autoriteiten beschuldigd van het achterhouden van informatie en het publiceren van onjuiste informatie bij de verkoop van obligaties van het staatsinvesteringsfonds 1 Malaysia Development in 2012 en 2013. Goldman heeft inmiddels alle beschuldigingen ontkend.

Amazon.com verloor 3,9 procent, nadat het concern bekendmaakte van plan te zijn om in Canada een nieuw fulfillment center te bouwen, waarmee meer dan 600 fulltime banen worden gecreëerd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.