(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag, de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, pakweg anderhalf uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,7 procent tot 3.692,67 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent op 30.128,63 punten en de Nasdaq noteerde 1,6 procent lager op 12.679,95 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden maandag scherp, waarbij de Dow Jones Industrial Average op koers ligt naar zijn slechtste dag sinds eind oktober, te midden van stijgende coronavirusgevallen.

De daling staat in schril contrast met de laatste week van 2020, toen Wall Street recordniveau’s schreef vanwege optimisme dat de wereldwijde uitrol van coronavaccins het mogelijk zou maken dat de economische activiteit weldra terugkeert naar pre-pandemische niveau’s.

“Wat ik denk dat er plaatsvindt, is dat de 10-jaars break-even-rente voor Treasury’s, een graadmeter voor de verwachte inflatie, voor het eerst in meer dan twee jaar de 2 procent overschrijdt”, zei economisch strateeg Kent Engelke van Capitol Securities Management.  “Elke verkoopgolf sinds 2009, behalve in maart, was het gevolg van hogere tarieven”, zei Engelke, eraan toevoegend dat de stijging van de inflatieverwachtingen van maandag wordt gedreven door de introductie van het coronavaccin, enorme stimuleringsmaatregelen van de federale overheid en de mogelijke stijging van de overheidsuitgaven van de regering Biden.

Op macro-economisch vlak werd maandag in de Verenigde Staten bekend dat het groeitempo van de industrie in de Verenigde Staten in december is gestegen. De index steeg van 56,7 in november naar 57,1 afgelopen maand. 

“We gaan door hernieuwde lockdowns, wat de economische activiteit op zekere hoogte beperkt, maar wat we tijdens de pandemie gezien hebben, is dat de productieactiviteit vrij goed standhoudt”, zei fondsmanager Sebastian Mackay van Invesco.

Tevens werd bekend dat dat bouwuitgaven in de Verenigde Staten in november minder sterk dan verwacht zijn gestegen. In november stegen de bouwuitgaven met 0,9 procent op maandbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 3,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2248. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2300 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2137 op de borden. 

Olie noteerde maandag tot 0,8 procent lager.

Op macro-economisch vlak staat dinsdag in de Verenigde Staten slechts de publicatie van de inkoopmanagersindex voor de industrie over december van ISM geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

Het Britse game-bedrijf Entain, eigenaar van het bekende gokbedrijf Ladbrokes, steeg 29 procent na een bod van MGM Resorts International van ruim 8 miljard Britse pond. MGM Resorts verloor 5,0 procent.

Roku is dichtbij een overname van de catalogus van content van streamingbedrijf Quibi, volgens bronnen van The Wall Street Journal. Het aandeel Roku daalde 4,0 procent.

Tesla won 3,2 procent. De autofabrikant maakte bekend dat vorig jaar 499.550 auto’s werden afgeleverd. De doelstelling van een half miljoen werd daarmee op een haar na gehaald. Als de Chinese markt zich blijft ontwikkelen als in 2020, dan zal Tesla in 2022 wereldwijd volgens analisten van Wedbush het aantal leveringen kunnen verdubbelen tot één miljoen stuks.

Flir Systems, dat sensortechnologie ontwikkelt, klom 19,3 procent na een overnamebod van Teledyne Technologies van circa 8 miljard dollar.

Grote farmaceutische bedrijven zoals GlaxoSmithKline en Sanofi hebben hun prijzen voor medicijnen aan het begin van het nieuwe jaar met gemiddeld 3,3 procent verhoogd. Dit is iets minder sterk dan in voorgaande jaren.

Alibaba daalde 2,5 procent. Er zijn steeds meer zorgen over oprichter Jack Ma, die inmiddels al zo’n twee maanden van het podium is verdwenen, nadat hij kritiek uitte op Beijing.

De aandelen van drie grote Chinese telecombedrijven gingen onderuit in Hongkong, op de aankondiging dat de beursnotering aan de New York Stock Exchange zal worden beëindigd, maar veerden daarna weer op. NYSE wil de handel in deze aandelen schrappen, omdat deze bedrijven banden hebben met het Chinese militaire apparaat. Volgens nieuwe regels in de VS is het verboden om in deze bedrijven te investeren. Vermoedelijk gaan de bedrijven in beroep tegen het besluit van de beursuitbater.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.