Goldman Sachs omhoog na mooie cijfers en sterke detailhandelsverkopen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet, na sterke macrocijfers en een meevallende prestatie van Goldman Sachs.

In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,6 procent hoger.

Vrijdag sloot Wall Street nog lager, in afwachting van een Iraanse vergeldingsactie op Israël. Beleggers zochten veilige havens als obligaties, goud en dollars op.

Iran viel Israël inderdaad aan afgelopen weekend. Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild was het een goed gecommuniceerde aanval die bijna zonder schade bleef.

“Maar het was de eerste directe aanval vanaf Iraanse bodem en niet via bondgenoten in Libanon of elders”, zei de expert en dus was het niet zeker hoe Israël zou reageren. “Maar de markten geloven niet dat er een escalatie zal komen”, aldus Vranken.

“Kijk maar naar de prijzen van olie, goud, de dollar en Treasuries. Er is geen wijdverspreide paniek. Maar dat kan natuurlijk in een oogwenk veranderen […] Over het algemeen zijn dergelijke gebeurtenissen slecht voor de toerisme-industrie, omdat het luchtruim minder veilig wordt en bepaalde bestemmingen mogelijk worden gemeden. Maar ze zijn een zegen voor defensieaandelen”, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Voorbeurs verschenen de Amerikaanse detailhandelsverkopen. “Aangezien deze data in nominale termen worden gepresenteerd, zal de inflatie een deel van de stijgingen bepalen”, zei ING voorafgaand aan de cijfers.

In maart stegen de detailhandelsverkopen in de VS met 0,7 procent op maandbasis, waar werd gerekend op een plus van 0,3 procent. Het cijfer voor februari werd bijgesteld tot een stijging van 0,9 procent. Eerder werd een plus van 0,6 procent gemeld.

De Empire State index, die de bedrijvigheid in de regio New York weerspiegelt, bleef in april in negatief terrein, maar verbeterde wel, naar een stand van -14,3. In maart noteerde de index op -20,9.

Later vanmiddag staan nog het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden nog op de rol.

De euro/dollar noteerde maandagmiddag op 1,0641. De olieprijzen daalden tot een procent. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 4,61 procent en de goudprijs noteerde stabiel.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van defensiebedrijven noteerden maandag aan het begin van de middag hoger. Lockheed Martin steeg 1,8 procent en Boeing 0,8 procent. Ook aandelen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines zitten maandag in de lift.

JPMorgan ging vrijdag hard onderuit. Hoewel de cijfers meevielen, waren beleggers niet blij met de outlook voor de rentebaten. Marktanalisten wezen echter ook op winstnemingen, omdat het aandeel hoog gewaardeerd is. JPMorgan gaat maandag een lichtgroene opening tegemoet.

Sectorgenoot Citigroup wist vrijdag de verwachtingen ook te verslaan, maar sloot toch lager. Maandag lijkt het aandeel 1,1 procent hoger te zullen openen.

Goldman Sachs opende vanmiddag de boeken. In het eerste kwartaal bleken de resultaten veel beter dan verwacht, onder meer dankzij herstel bij de investment bankactiviteiten. Hier bedroeg de groei 32 procent. Het aandeel noteerde voorbeurs 4,1 procent hoger.

Later in de week zijn nog Bank of America en Morgan Stanley aan de beurt. Dat aandeel stond vorige week onder druk na berichten dat toezichthouders de bank onderzoeken vanwege het mogelijk schenden van complianceregels.

Ook Netflix, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Alcoa en American Express zullen later in de week kwartaalcijfers bekend maken.

Apple daalde voorbeurs licht. Uit gegevens van onderzoeksbureau International Data Corp blijkt dat Samsung Apple van de troon heeft gestoten als ’s werelds grootste leverancier van smartphones.

Tesla gaat maandag een 1,0 procent lagere opening tegemoet, nadat de fabrikant van elektrische voertuigen meldde dat het de prijs van zijn supervised Full Self-Driving softwareabonnement heeft verlaagd van 199 tot 99 dollar per maand. Ook informeerde Tesla enkele toekomstige Cybertruck-eigenaren over vertragingen in de levering vanwege productieproblemen. Verder schreef Electrek dat er een grote reorganisatie bij Tesla aanstaande is, die mogelijk tienduizenden banen zal kosten.

Salesforce is in vergevorderde gesprekken om Informatica over te nemen, meldde de Wall Street Journal. Informatica daalde voorbeurs 2,0 procent, terwijl Salesforce 3,0 procent daalde.

Microchip Technology steeg in de voorbeurshandel 4,0 procent. Het techbedrijf neemt Neuronix AI Labs over, zo werd maandag bekend. Financiële details werden niet vermeld.

Slotstanden

De S&P 500 daalde vrijdag 1,5 procent op 5.123,41 punten, de Dow Jones index verloor richting het weekend 1,2 procent op 37.983,24 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 16.175,09 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.