(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen liggen vrijdag op koers om hoger te sluiten. Een half uur voor de slotbel in New York steeg de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent naar 2.296,42 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent op 20.060,86 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 5.662,99 punten.

Financiele aandelen behoorden tot de stijgers op vrijdag, nadat president Donald Trump zijn handtekening zetten onder plannen om financiële regelgeving te versoepelen. Trump wil de Frank-Dodd wet terugdraaien die na de kredietcrisis werd aangenomen. De wet verbiedt banken voor eigen rekening te handelen.

“Vandaag ondertekenen we kernprincipes voor het reguleren van het financiële systeem van de Verenigde Staten”, zei Trump.

Vrijdag werd ook het maandelijkse banenrapport bekendgemaakt. Er bleken in januari 227.000 banen te zijn bijgekomen, waar geraadpleegde economen uitgingen van een banengroei van 176.000 stuks. De werkloosheid steeg van 4,7 procent in december naar 4,8 procent in januari en het gemiddelde uurloon steeg met 0,03 dollar tot 26,00 dollar.

Hoewel het aantal banen de verwachtingen overtrof, viel de loongroei volgens analisten tegen. “Het januari-cijfer is mooi, maar een loonstijging van 0,1 procent valt duidelijk onder de prognose en de groei in december”, reageerde Philip Marey van Rabobank. Beleggingsspecialist Roy van Santen van Lynx merkte op dat vanwege de teleurstellende loongroei de dollar zwakker werd ten opzichte van de euro.

Olie werd vrijdag duurder. De maart-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent hoger op 53,77 dollar en de april-future op een vat Brent werd ook 0,4 procent duurder op 56,76 dollar.

De euro noteerde een halfuur voor de slotbel op 1,0774 dollar. Vrijdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0761 en donderdagavond bij het slot van Wall Street op 1,0758.

Markit Economics maakte bekend dat de groei van de Amerikaanse dienstensector in januari is aangetrokken. Uit een publicatie van het Institute for Supply Management bleek juist dat de dienstensector met een fractioneel lager tempo is toegenomen ten opzichte van december.

Tot slot kwam ook naar buiten dat de Amerikaanse fabrieksorders in de laatste maand van 2016 zijn gestegen met 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws 

Bankenaandelen stegen vanwege de dereguleringsplannen voor de financiële sector. Goldman Sachs steeg ruim 4 procent, JPMorgan Chase won krap 3 procent en Citigroup noteerde ruim 3 procent in het groen.

Macy was een blikvanger met een winst van dik 5 procent. Hudson’s Bay heeft de Amerikaanse warenhuisketen benaderd voor een mogelijke overname. Volgens de bronnen bevinden de gesprekken zich in een vroeg stadium en is het lang niet zeker of het uiteindelijk tot een overname zal komen. Hudson’s Bay zou ook andere manieren bespreken om met Macy’s samen te werken.

The Hershey Company heeft in het afgelopen kwartaal de resultaten zien aantrekken, mede door overnames. Topman John P. Bilbrey bleek tevreden over de resultaten over het vierde kwartaal, waarbij vooral de operationele winst hoger uitviel dan verwacht. Voor heel 2017 verwacht Hershey een omzetstijging van 2 tot 3 procent. De koers van Hershey steeg 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.