(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent tot 2.991,90 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 26.867,12 punten en de Nasdaq noteerde 0,6 procent hoger op 8.190,25 punten.

De getuigenis van Fed-voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden trok de Amerikaanse futures voorbeurs in positief territorium, waar de markt in eerste instantie af leek te koersen op een lagere opening.

De verklaring van Powell bleek verruimingsgezind genoeg om uit te gaan van een renteverlaging later deze maand. Hij zei dat de economische vooruitzichten de afgelopen weken niet zijn verbeterd, wat de markt interpreteerde als een signaal dat de Amerikaanse centrale bank de rente, zoals eerder verwacht, tijdens de volgende beleidsvergadering juni zal verlagen.

De notulen van de laatste beleidsvergadering van de centrale bank op 18 en 19 juni schetsten eenzelfde beeld. Veel functionarissen van de Federal Reserve concludeerden dat ze bereid zijn om de rente te verlagen als de economie in de daaropvolgende weken tekenen van zwakte zou blijven laten zien.

De Fed-functionarissen werden half juni overrompeld door de plotselinge “significante” en “vrij recente” tekenen van zwakte in de economie, zo bleek uit de notulen. Gezien de snelle [economische] ontwikkelingen besloten de Fed-leden een afwachtende houding aan te nemen. Hoewel vrijwel iedereen het erover eens was om de rente in juni stabiel te houden, zeiden “veel” functionarissen dat renteverlagingen gerechtvaardigd zouden zijn als de risico’s en onzekerheden op de economische vooruitzichten zouden blijven drukken.

En dat is precies hoe Fed-voorzitter Jerome Powell de prestaties van de economie sinds half juni samenvatte tijdens zijn getuigenis voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden eerder op de dag.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in mei conform de verwachting op maandbasis met 0,4 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 7,7 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaalde met 2,4 procent. De marktindex daalde van 518,1 naar 505,8.

Tot slot werd bekend dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de week eindigend op 5 juli zijn gedaald met 9,5 miljoen vaten tot 459,0 miljoen vaten, terwijl werd gerekend op een daling van circa 2 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag tot 4,0 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1254. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1247 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1206 op de borden.

Donderdag staan er naast de getuigenis van Fed-voorzitter Jerome Powell voor de Amerikaanse senaat op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en inflatie-cijfers.

Bedrijfsnieuws

FedEx steeg 0,9 procent, nadat Goldman Sachs het aandeel op zijn kooplijst plaatste met een koersdoel van 200 dollar.

MSC Industrial verloor 3,4 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.

Levi Strauss verloor 10,6 procent. De producent van spijkerbroeken rapporteerde dinsdag nabeurs tegenvallende winstmarges, hoewel de omzet en winst het afgelopen kwartaal hoger uitkwam dan verwacht.

T-Mobile US steeg 4,5 procent, na het nieuws dat het telecomconcern vanaf maandag wordt opgenomen in de S&P 500.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties