Wall Street koerst pakweg een half uur voor de slotbel af op een hoger slot, na positieve macro-publicaties en beter dan verwachte kwartaalcijfers van JPMorgan Chase.

De Dow Jones Industrial Average noteerde pakweg een half uur voor het sluiten van de markt 0,8 procent hoger op 18.520,71 punten, de S&P 500 won 0,6 procent op 2.165,64 punten en de Nasdaq steeg 0,7 procent tot 5.038,98 punten.

De hogere olieprijs ondersteunde donderdag, na forse verliezen een dag eerder, de aan energie gerelateerde fondsen, terwijl de markt het besluit van de Bank of England om zijn monetair beleid ongewijzigd te laten van zich afschudde.

De Britse centrale bank handhaafde donderdag zijn belangrijkste rentetarief op 0,5 procent, maar meldde dat de meeste leden van de beleidscommissie van de centrale bank een versoepeling van het monetaire beleid voorzien in augustus. De markt had verwacht dat de centrale bank donderdag een verdere versoepeling van het beleid zou aankondigen in de nasleep van het Britse besluit uit de Europese Unie te stappen op 23 juni. De uitkomst van het referendum resulteerde in schokken op de financiële markten wereldwijd en de groeiende vrees dat het land in een recessie zou vervallen.

“Het feit dat de Bank of England heeft besloten af te zien van een renteverlaging betekent dat de volatiliteit lijkt te bedaren en het besef dat de Brexit op een ordelijke manier zal verlopen”, zei strateeg Karyn Cavanaugh van Voya Financial.

Analisten wezen erop dat de Amerikaanse aandelenmarkten profiteren van de toegenomen zoektocht onder beleggers naar rendement in een markt waar ongeveer een derde van de staatsobligaties op nul of negatieve yields noteren.

“Amerikaanse aandelen zijn op dit moment het meest in trek, vooral als je kijkt naar de potentiële winstgroei”, zei Cavanaugh.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in de VS bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de VS in de week eindigend op 9 juli onverwacht stabiel zijn gebleven. De wekelijkse uitkeringsaanvragen kwamen ten opzichte van de voorgaande week onveranderd uit op 254.000 stuks. De markt rekende op een stijging naar 265.000 aanvragen.

Tevens werd bekend dat de producentenprijzen in de VS in juni op maandbasis zijn gestegen met 0,5 procent, versus een stijging van 0,4 procent een maand eerder.

Olie werd donderdag duurder, nadat de prijzen woensdag nog daalden tot het laagste niveau in twee maanden, vanwege de zorgen over de torenhoge Amerikaanse olievoorraden. De augustusfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,93 dollar hoger op 45,68 dollar per vat.

De euro kostte 1,1124 dollar en het Brits pond leverde 1,3338 dollar op. Dat was voor het rentebesluit van de Bank of England nog 1,3226 dollar.

Stijgers en dalers

De markt putte donderdag hoop uit beter dan verwachte resultaten van JPMorgan, de eerste bank van de grote Amerikaanse banken die zijn kwartaalcijfers publiceerde. De winst per aandeel kwam uit op 1,55 dollar, 8 procent meer dan de consensusverwachting. De vastrentende activiteiten, een stijging van 35 procent op jaarbasis vormden de grootste positieve uitschieter. Alle sub-activiteiten, gaande van FX tot emerging markets, presteerden ook sterk. De winst in de aandelendivisie groeide met 1,5%. De adviserende activiteiten gaven daarentegen wat terrein prijs. De kapitaalpositie verbeterde verder: de Bazel3 kernkapitaalratio steeg met 20 bps tot 11,9 procent. Het aandeel steeg voorbeurs met 2 procent. De analisten van KBC Asset Management blijven koper van het aandeel en verhogen hun koersdoel van 69 tot 71 dollar. Het aandeel steeg 2,2 procent.

De aandelen van andere grote banken stegen tevens na de publicatie. Bank of America steeg 2,1 procent, terwijl Goldman Sachs 3,3 procent won. Morgan Stanley noteerde 3,4 procent hoger en Citigroup won 3,2 procent.

BlackRock noteerde pakweg een halfuur voor het sluiten van de markt 0,3 procent lager, nadat het concern een daling van de omzet en winst over het afgelopen kwartaal rapporteerde.

Delta Airlines won 3,5 procent, nadat de luchtvaarder een beter dan verwachte nettowinst rapporteerde, hoewel de omzet achter bleef bij de verwachtingen.

Yum Brands won 3,1 procent, nadat de moedermaatschappij van Taco Bell de verwachte groei van de operationele winst woensdag laat opwaarts bijstelde.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties