(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen donderdag af op een hoger slot, na de verklaring van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 0,4 procent hoger tot 2.185,47 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 18.885 punten en de Nasdaq steeg 0,6 procent tot 5.327,00 punten.

De focus lag donderdag met name op het verschijnen van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congress. De centrale bankier herhaalde dat een renteverhoging binnenkort een mogelijkheid is als nieuwe data de vooruitgang in de economie bevestigen. “Tijdens onze [monetaire] bijeenkomst eerder deze maand, oordeelde het comité dat de argumenten voor een renteverhoging weer sterker zijn geworden en dat zo’n verhoging relatief snel gerechtvaardigd kan zijn als de inkomende data verder bewijs geven van een aanhoudende voortgang richting de doelen van het comité”, aldus Yellen.  

“Daarmee heeft Yellen het argument bevestigd dat een renteverhoging volgende maand in het verschiet ligt”, aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. “Voor ons is dit een gedane zaak. Onze focus gaat uit naar de vraag of de Federal Reserve gevoelig is voor de Treasury-yields”, voegde hij toe. “Het wordt algemeen aangenomen dat de sterkte van de dollar en de belofte van Trump de fiscale uitgaven op te schalen de redenen zijn voor de stijgende yields.”

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten op maandbasis met 0,4 procent zijn gestegen. Steunaanvragen bleken in Amerika de afgelopen week met 19.000 te zijn gedaald en de Philadelphia Federal Reserve zei dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia in november verder is toegenomen, maar wel in een iets lager tempo. Tot slot werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in oktober in de Verenigde Staten flink is gestegen. Sprake was van een stijging met 25,5 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met 0,3 procent op maandbasis.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,15 dollar lager, ofwel 0,3 procent, op 45,42 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0624. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0694 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0743 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Wal-Mart kon donderdag rekenen op de aandacht van beleggers. Wal-Mart heeft in het derde kwartaal van het op 1 februari begonnen boekjaar een lager bedrijfsresultaat op een licht gestegen omzet gerealiseerd. Het in omzet gemeten grootste retailconcern ter wereld realiseerde op jaarbasis een 0,7 procent hogere kwartaalomzet van 118,18 miljard dollar, maar tegen constante valutaverhoudingen was de omzet 2,5 procent hoger. Het aandeel daalde 3,4 procent.

Staples maakte resultaten bekend over het derde kwartaal waarin zowel de winst als de omzet daalde. Staples verwacht ook in het vierde kwartaal een omzetdaling op jaarbasis te boeken en exclusief bijzondere posten een winst per aandeel in de bandbreedte van 0,23 tot 0,26 dollar. De verkoper van kantoorartikelen wil in 2016 tenminste 50 winkels in Noord-Amerika sluiten en onderzoekt de strategische opties voor zijn Europese operaties. Positief was dat Staples verwacht dit jaar een vrije kasstroom te genereren van 700 miljoen dollar, 100 miljoen dollar meer dan aanvankelijk voorzien. Het aandeel won 1,6 procent.

Cisco verloor 5,0 procent, nadat de maker van netwerkapparatuur woensdag nabeurs een zwakke outlook rapporteerde.

First Solar daalde 5,9 procent, nadat het concern aankondigde zijn werknemersbestand met een kwart te verlagen.

NetApp steeg 6,4 procent, nadat het data-opslagbedrijf beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Best Buy boekte in het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst. De omzet steeg van 8,8 miljard naar 8,9 miljard dollar. Best Buy ging bij de cijfers over het tweede kwartaal al uit van een omzet tussen de 8,8 en 8,9 miljard dollar. “Voor het aankomende koopseizoen hebben we doortastende promotiestrategie klaar staan”, liet CEO Hubert Joly in een toelichting aan zijn aandeelhouders weten. Het aandeel steeg 15,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.