(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een overwegend hoger slot. De toonaangevende S&P 500 index steeg circa een half uur voor de slotbel met 0,1 procent naar 2.273,72 punten, de Dow Jones index verloor evenwel 0,1 procent op 19.876,51 punten, maar de Nasdaq noteerde 0,5 procent hoger op 5.572,83 punten.

“De Amerikaanse beurzen schudden de verliezen van donderdag van zich af, nadat een reeks Amerikaanse banken met veelal beter dan verwachte winstcijfers kwam”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Evenwel nemen beleggers volgens Hewson niet al te grote posities in vanwege het lange weekend dat eraan zit te komen. Op maandag blijft Wall Street namelijk gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day. 

Hewson vroeg zich eerder op de dag nog af of de Dow Jones het weerstandsniveau van 20.000 punten zou kunnen doorbreken vandaag, geholpen door de sterke winstcijfers van banken. Nu dit opnieuw niet lijkt te lukken, sluit de marktanalist een “scherpe verkoopgolf” niet uit. 

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen over december, voor de markt een belangrijke graadmeter voor de economie. De detailhandelsomzet steeg in december met 0,6 procent op maandbasis, en dit was licht onder verwachting maar wel een verbetering ten opzichte van november. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets wees erop dat er toch wat aarzeling is onder Amerikaanse consumenten om de portemonnee te trekken. 

De Amerikaanse producentenprijzen stegen in december met 0,3 procent en dit was ook voorzien. Ook de bedrijfsvoorraden stegen, in november met 0,7 procent ten opzichte van oktober. Er was een plus van 0,6 procent verwacht. Het consumentenvertrouwen in januari bleef vrijwel stabiel op maandbasis. 

Het cijferseizoen staat op het punt te beginnen. Beleggers krijgen volgende week inzicht in onder meer de resultaten van Morgan Stanley, Goldman Sachs, Netflix en IBM. Verder staat er een reeks macro-economische publicaties geagendeerd. Zo komt de Federal Reserve op woensdag met zijn Beige Book en staan er cijfers over de industriële productie en de consumentenprijzen over december op de rol. 

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,64 dollar lager, of 1,2 procent, op 52,37 dollar. Op weekbasis verloor de olieprijs circa 3 procent aan waarde. 

De euro/dollar noteerde op 1,0643. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0649 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0623 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Fiat Chrysler kon vrijdag op aandacht rekenen nadat donderdagavond bekend werd dat de Amerikaans-Italiaanse autoproducent zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan het sjoemelen met emissiesoftware. Circa een half uur voor de slotbel koerste Fiat Chrysler 5,6 procent hoger, nadat het aandeel donderdagavond nog ruim 10 procent verloor. 

Vrijdag hadden beleggers verder vooral veel aandacht voor de grote Amerikaanse financials die de boeken openden.

Bank of America en JPMorgan profiteerden in het afgelopen kwartaal van de verkiezingswinst van Donald Trump. Bij beide banken stegen de winst en omzet, hoewel de opbrengsten bij Bank of America minder sterk stegen dan verwacht. De nettowinst steeg over 2016 van 15,8 miljard naar 17,9 miljard dollar en dat was de hoogste winst sinds 2006. De omzet van 20,2 miljard dollar kwam onder de 20,8 miljard dollar uit die analisten hadden voorzien. Het aandeel Bank of America steeg 0,3 procent.

Bij JPMorgan steeg de nettowinst met 24 procent op jaarbasis tot 6,7 miljard dollar, of 1,71 dollar per aandeel, waar analisten een winst per aandeel van 1,42 dollar voorzagen. De omzet van 24,3 miljard dollar kwam bovendien ook hoger uit dan de 23,9 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. Het aandeel JPMorgan steeg vrijdagavond met 0,5 procent.

BlackRock heeft in het vierde kwartaal een licht hogere winst en omzet geboekt en het kwartaaldividend werd met 9 procent verhoogd tot 2,50 dollar per aandeel. De vermogensbeheerder boekte een operationele winst van 1,2 miljard dollar, tegen 1,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg in het vierde kwartaal fractioneel tot 2,9 miljard dollar. Het beheerd vermogen steeg met 11 procent op jaarbasis tot 5,2 biljoen dollar. Het aandeel steeg 0,3 procent.´

Wells Fargo steeg een half uur voor de slotbel in Amerika 1,2 procent. In het afgelopen kwartaal daalde de nettowinst van 5,6 miljard naar 5,3 miljard dollar, of 0,96 dollar per aandeel. Analisten voorzagen een winst per aandeel van 1,00 dollar. De omzet daalde naar 21,5 miljard dollar, en dit was onder de 22,5 miljard dollar die was voorzien. 

GameStop verloor bijna 8 procent. In het afgelopen kwartaal daalden de vergelijkbare winkelverkopen met bijna 19 procent, terwijl de omzet met ruim 16 procent afnam tot 2,5 miljard dollar, vanwege een zwakke verkoopperiode tijdens de feestdagen en prijsdruk. GameStop, dat nieuwe en gebruikte computerspelletjes verkoopt, gaf aan teleurgesteld te zijn in de resultaten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.