(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,6 procent in het groen.

Wall Street sloot maandag juist nog opnieuw flink lager. Volgens berekeningen van de website Marketwatch bevindt momenteel meer dan de helft van de aandelen in de S&P 500 index zich in een ‘berenmarkt’. Dat betekent dat zij meer dan 20 procent zijn gedaald, in vergelijking met een recente piek. Fondsen die zich in een berenmarkt bevinden, zijn onder meer Apple, Amazon, Facebook, Netflix, Philip Morris, Citigroup, Bank of America, DowDuPont, 3M en IBM.

De aandacht van Amerikaanse beleggers is deze week gericht op de rentevergadering van de Federal Reserve. De Fed komt vandaag en woensdag bijeen, waarna woensdagavond het rentebesluit wordt bekendgemaakt. De federal funds rate gaat waarschijnlijk met 0,25 procentpunt omhoog vanaf het huidige niveau. In maart, juni en september 2018 verhoogde de Amerikaanse centrale bank de belangrijkste rente ook al en daarom staat deze momenteel op 2,00 tot 2,25 procent.

De aandacht van beleggers zal vooral uitgaan naar de bijbehorende toelichting van de centrale bank. “KBC is er een voorstander van dat de Fed een pauze inlast in haar rentebeleid, als de tarieven de neutrale zone bereiken. De Fed-leden zelf zijn het hier niet unaniem over eens en dus is het niet uitgesloten dat de Amerikaanse centrale bank niet star zal vasthouden aan het uitgestippelde pad van vier renteverhogingen, maar de snelheid en hoogte van de renteverhogingen zal laten afhangen van wat de economische data zullen vertellen”, stelde senior financial economist Tom Simonts van KBC.

De Amerikaanse president Donald Trump is overigens mordicus tegen een renteverhoging. Dinsdag waarschuwde hij nog dat een verhoging “opnieuw een fout” van de Fed zou zijn. “Voel de markt aan en vertrouw niet op betekenisloze cijfers”, zo hield hij de centrale bank voor.

“Misschien hebben Amerikaanse beleggers maandag ervoor gekozen om wat winst veilig te stellen, in aanloop naar het rentebesluit van de Fed”, stelde analist Charalambos Pissouros van JFD Brokers. “De markt gaat er nu voor 70 procent vanuit dat de rente opnieuw omhoog gaat. Wanneer die er komt, zal de aandacht snel verschuiven naar de verwachtingen voor de economie en de komende renteverhogingen”, aldus Pissouros.

De Chinese leider Xi Jinping riep dinsdag in een toespraak China op om op koers te blijven met zijn economische hervormingen en voegde toe dat “niemand in de positie is om het Chinese volk te dicteren wat het wel en niet moet doen”. Daarmee leek hij te reageren op de eisen van de Amerikaanse president Donald Trump om tot een handelsakkoord te komen. Een directe reactie op de handelsperikelen met de VS gaf Xi evenwel niet.

Het aantal in aanbouw genomen woningen nam in november met 3,2 procent toe. De verwachting was juist een daling met 0,7 procent. Het aantal bouwvergunningen steeg met 5,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1374. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1358 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1347 op de borden.

De olieprijzen zakten bijna 3 procent weg en bereikten daarmee het niveau van oktober 2017.

Bedrijfsnieuws

Oracle steeg in de elektronische handel voorbeurs 5,4 procent. Het techbedrijf maakte maandag nabeurs kwartaalresultaten bekend die iets beter waren dan de verwachtingen van analisten. Het bedrijf voorziet voor het lopende kwartaal een winst per aandeel van 0,83 dollar tot 0,85 dollar. Analisten hadden gerekend op 0,84 dollar.

Red Hat noteerde praktisch onveranderd. Het softwarebedrijf presenteerde maandag nabeurs tegenvallende kwartaalresultaten. Het bedrijf was het afgelopen kwartaal meer kwijt aan marketing en onderzoek. Red Hat gaf geen outlook voor het boekjaar 2019, omdat het wordt overgenomen door IBM.

Darden won 1,5 procent. De kwartaalresultaten van de restaurantketen waren in lijn met de verwachtingen, al was de omzet iets lager dan consensus.

Boeing steeg 2,3 procent. Het maakte maandagavond laat bekend dat het het dividend met 20 procent gaat verhogen. Bovendien gaat de vliegtuigbouwer voor 20 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 2,1 procent tot 2.545,96 punten, de Dow Jones index verloor 2,1 procent op 23.592,98 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 6.753,73 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties