(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een iets hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

De markt ziet zich maandag gesteund door positieve Chinese macrocijfers. Uit cijfers van Markit bleek dat de activiteit in de Chinese industrie in november harder is gestegen dan verwacht. Officiële cijfers wezen afgelopen maand weer op groei.
 
Een deelindex voor nieuwe exportorders liet voor het eerst in anderhalf jaar tijd voor de tweede maand op rij een stijging zien.

Ook uit Europa kwamen maandag hoopvolle signalen van stabilisatie. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een welkome afwisseling van wat een vreselijk jaar is geweest voor de productiesector, die voor het grootste deel, zo niet heel het jaar in recessie verkeerde.

Media meldden op basis van bronnen dat een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten op zijn vroegst pas tegen eind december kan worden verwacht. De onderhandelingen zijn volgens Axios tot stilstand gekomen nadat de Amerikaanse president Donald Trump een tweetal wetten ondertekende die een steun in de rug zijn voor de demonstranten in Hongkong. Beijing reageerde zeer ontstemd op deze bemoeienis met een ‘interne aangelegenheid’.

De futures moesten voorbeurs echter een deel van hun winsten teruggeven, nadat Trump nieuwe importheffingen aankondigde voor Brazilië en Argentinië. De president wees op de “enorme devaluatie” van de Braziliaanse real en de Argentijnse peso. “Dat is niet goed voor onze boeren”, stelde Trump op Twitter. “Daarom zal ik met onmiddellijke ingang de importheffingen op staal en aluminium [uit deze landen] herinvoeren.”

Volgens analist Boris Schlossberg van BK Asset Management bestaat onder beleggers inmiddels echter een brede consensus dat wat de handelsoorlog betreft het ergste inmiddels achter de rug is. De mondiale economieën lijken zich volgens Schlossberg op te maken voor een nieuwe groeicyclus, mits de Verenigde Staten en China blijven onderhandelen en de situatie niet verslechterd.
 
Een recordomzet in online-aankopen op BlackFriday stemde de markt tevens positief. Amerikanen spendeerden voor 7,4 miljard dollar aan met name mobiele telefoons, tablets en speelgoed, een record voor de dag na Thanksgiving. Vandaag is het CyberMonday. Adobe voorspelt een omzet van circa 9,4 miljard dollar.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie in november geagendeerd, gevolgd door de bouwuitgaven in oktober.

De euro/dollar noteerde op 1,1027. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1015 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,9 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde maandag in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent hoger, terwijl Amazon.com 0,3 procent steeg. Target won 0,4 procent en WalMart steeg 0,3 procent.

De Europese Commissie is een nieuw onderzoek gestart naar Google. Het zou volgens Reuters gaan om een onderzoek naar de manier waarop het dochterbedrijf van Alphabet data verzamelt.

Exxon Mobil ziet af van de bouw van een importterminal voor LNG. De energiereus meldde maandag dat uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat er niet voldoende interesse in de markt was om het project voort te zetten.

Ook zijn er deze week nog enkele kwartaalcijfers. Salesforce, WorkDay en Autozone komen dinsdag met cijfers, Campbell Soup volgt woensdag en Dollar General en Tiffany publiceren donderdag kwartaalcijfers.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,4 procent lager op 3.140,98 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het rood op 28.051,41 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent tot 8.665,47 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties