(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een hogere opening, in afwachting van de hervatting van het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China en nieuwe signalen over monetaire stimulering door de Federal Reserve.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,8 procent in het groen. De Nasdaq-future wees op een stijging van 0,9 procent.

De Federal Reserve publiceert woensdagavond de notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering in september. Ze zullen aandachtig worden bestudeerd voor inzichten in het toekomstige rentebeleid. Ook zijn er nieuwe inflatiecijfers.

“Men wacht op nieuwskoppen”, zei Oliver Jones van Capital Economics.

Een bericht van persbureau Bloomberg stelde dat China open staat voor beperkte afspraken met de VS over importheffingen. De Financial Times schreef dat China zich bereid heeft verklaard om de invoer van Amerikaanse landbouwproducten met 50 procent te verhogen tot 50 miljard dollar.

Dinsdag kondigde de Amerikaanse regering nog inreisbeperkingen aan voor Chinese regeringsleiders en hoge functionarissen in de Chinese communistische partij, die betrokken zouden zijn bij de onderdrukking van Oejgoeren en andere moslimminderheden in de Chinese provincie Xinjang. Eerder deze week werden al 28 Chinese bedrijven op een zwarte lijst geplaatst om die reden. Volgens Reuters wil de Chinese regering nu ook ook inreisbeperkingen voor Amerikanen instellen.

“We roepen de VS dringend op om direct te stoppen met het doen van onverantwoordelijke uitspraken over de kwestie Xinjiang”, stelde het Chinese ministerie van handel, eisend  dat de VS stopt met zijn inmenging in de Chinese binnenlandse politiek.

De notulen van de Fed zullen waarschijnlijk weinig nieuwe informatie bevatten, verwacht Nomura Bank. “De economische cijfers zijn sindsdien verslechterd. De toon is zachter geworden na de recente slechte industriecijfers.”

Voorafgaand aan de publicatie van de notulen spreekt voorzitter Jerome Powell later woensdag in Kansas City. De Fed zal zijn aankopen van kortlopende effecten binnenkort uitbreiden, om stress op de financieringsmarkten te verlichten, zei Powell dinsdag al. Dit moet volgens hem absoluut niet worden verward met monetaire stimulering of QE.

Een economisch rapport over de groothandel staat op de agenda.
 
De olieprijs steeg. Een novemberfuture West Texas Intermediate steeg 1,1 procent tot 53,16 dollar, terwijl een december-future Brent 1,3 procent duurder werd op 58,85 dollar. Later vanmiddag volgen de wekelijkse olievoorraden in de VS. Aramco zal zijn productie eerder op peil hebben dan in de planning lag. Dit zei topman van de onderneming Amin Nasser woensdag op een energiecongres in Londen.

De euro/dollar noteerde op 1,0973. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0955 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Johnson & Johnson verloor 1,7 procent in de handel voorbeurs. Het farmacieconcern moet van een jury in Philadelphia 8 miljard dollar betalen aan een man uit Maryland die beweert dat het antipsychose-middel Risperdal borstgroei veroorzaakt heeft in zijn kindertijd en dat de farmaciereus onvoldoende heeft gewaarschuwd voor dat risico. Er zijn meer dan 13.000 juridische zaken met dezelfde claim. De fabrikant zou op de hoogte zijn geweest van het risico. In augustus moest Johnson & Johnson van een rechter in Oklahoma al 572 miljoen dollar betalen voor zijn bijdrage aan de wijdverbreide verslaving aan opioïden, een soort pijnstillers.

Pacific Gas & Electric (PG&E) is begonnen met het afsluiten van honderdduizenden mensen van het stroomnet in Californië, om te voorkomen dat de stroomkabels van het bedrijf weer bosbranden veroorzaken. Niet eerder werden preventief zo veel mensen van het stroomnet afgesloten. Het aandeel stond in Frankfurt 5 procent lager.

Levi Strauss heeft in het afgelopen kwartaal iets minder winst geboekt dan een jaar eerder, maar overtrof de winstverwachting wel, op een hogere omzet. Dat maakte de jeansfabrikant dinsdagavond nabeurs bekend. “We blijven op koers om onze verwachtingen voor het jaar te bereiken”, zei CEO Chip Bergh. Het aandeel daalde 0,3 in de handel voorbeurs, nadat het dinsdag in de reguliere handel al met ruim 4 procent was gedaald.
 
 Core Laboratories heeft opnieuw het kwartaaldividend op 0,55 dollar per aandeel vastgesteld. Daarmee komt het jaardividend uit op 2,20 dollar. Heet aandeel stond in de handel voorbeurs 1,2 procent hoger, na een verlies van bijna 2 procent maandag.

Slotstanden 

De S&P 500 index sloot dinsdag 1,6 procent lager op 2.893,06 punten, de Dow Jones index zakte 1,2 procent en de Nasdaq verloor 1,7 procent. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties