(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag af op een lager slot. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,4 procent tot 2.337,45 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 20.549,11 punten en de Nasdaq noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 0,1 procent lager op 5.812,08 punten.

De handelsdag stond vrijdag opnieuw in het teken van de nieuwe zorgwet van president Trump, nadat de stemming over de nieuwe zorgwet een dag eerder werd uitgesteld omdat er vooralsnog geen meerderheid voor was te vinden. Het wel of niet slagen wordt door de markt als graadmeter gezien voor de daadkracht van Trump en zijn vermogen de beloofde hervormingen van het belastingstelsel en investeringen ter waarde van 1 biljoen dollar in de infrastructuur er door te krijgen.

In afwachting van de stemming over het wetsvoorstel koerste de Amerikaanse aandelenmarkten vrijdag af op de slechtste week sinds november. Vooralsnog lijkt het erop dat er vrijdag later op de dag alsnog over het wetsvoorstel gestemd zal worden.

“Het uitstel donderdag van de stemming over de nieuwe zorgwet leidde vrijdag tot een lichte teleurstelling bij beleggers”, aldus marktanalist Shusuke Yamada van Bank of America Merrill Lynch. “Hoe sneller de zorgwet erdoor is, hoe sneller ze kunnen beginnen met het werken aan de fiscale plannen”, voegde hij toe. “Verder uitstel zal beleggers alleen maar voorzichtiger en sceptischer maken over de vooruitzichten voor de belastinghervormingen op de korte termijn”, aldus de marktanalist.

Vrijdag werd in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak bekend dat de orders duurzame goederen in februari zijn gestegen met 1,7 procent, versus een groei van 2,3 procent een maand eerder.

Tevens werd bekend dat de Amerikaanse industrie en dienstensector in maart minder hard zijn gegroeid. De samengestelde inkoopmanagersindex in maart noteerde op 53,2, versus 54,1 in februari.

De mei-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,6 procent hoger, ofwel 0,27 dollar, op 47,97 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0813. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0788 op de borden.

Maandag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Twitter kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers, na mediaberichten dat de microblogsite de mogelijkheden onderzoekt voor de introductie van een premium service voor  professionals. Het concern zou daarmee een nieuwe bron van inkomsten aanboren. Het aandeel won 0,7 procent.

Gamestop daalde 13,3 procent, nadat de videogame-retail-keten meldde mogelijk 150 winkels te sluiten.

SeaWorld Entertainment won 5,4 procent, nadat het concern meldde een 21 procent belang, dat wordt beheerd door Blackstone Group, te verkopen aan een Chinese divisie van de Chinese Zhonghong Zhuoye Group.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.