(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag pakweg een half uur voor de slotbel af op een lager slot. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 2.384,65 punten, de Dow Jones index verloor eveneens 0,2 procent op 20.942,66 punten en de Nasdaq koerste fractioneel hoger op 6.049,57 punten.

“Beleggers kregen afgelopen week een stroom aan goed nieuws te verwerken, waaronder sterke bedrijfscijfers en de aankondiging dat de regering Trump de vennootschapsbelasting voor bedrijven wil verlagen, waardoor de cijfers van de grote technologiebedrijven wat op de achtergrond geraakten”, aldus analist Kim Forrest van Fort Pitt Capital Group.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de economie van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal minder hard is gegroeid dan verwacht. De grootste economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal van 2017 met 0,7 procent op jaarbasis. Dit was onder de verwachting van 1,0 procent. “De markten waren voorbereid op een relatief zwak cijfer”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, toevoegend dat het cijfer hoger was dan wat de Atlanta Fed voorspelde.

Macrocijfers over april lieten vanmiddag evenwel een licht stijgend consumentenvertrouwen zien en een aantrekkende bedrijvigheid in de regio Chicago. Verder kon de markt reageren op een stroom aan bedrijfsresultaten, onder meer van Amazon en Google donderdagavond en oliereuzen Exxon Mobil en Chevron vandaag.

Ook werd bekend dat het Amerikaanse Congres akkoord is gegaan met een begrotingsmaatregel, waarmee kan worden voorkomen dat een groot deel van de Amerikaanse overheid stil komt te liggen. Het Congres heeft nu een week extra de tijd om de begroting op orde te krijgen. 

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,36 dollar hoger, of 0,7 procent, op 49,33 dollar. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets profiteerden de olieprijzen van berichten dat Rusland zich volledig heeft gehouden aan de afspraken met oliekartel OPEC over het terugdringen van de olieproductie. Verder sprak de analist van een “logisch herstel”. 

De euro/dollar noteerde op 1,0899. Bij aanvang van de handelsdag in Amerika bewoog het muntpaar nog op 1,0928 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0877 op de borden.

Komende week

Komende week staat beleggers weer een volle agenda te wachten, met onder meer de mondiale inkoopmanagersindexen, het rentebesluit van de Federal Reserve en het Amerikaanse banenrapport. 

Op bedrijfsvlak openen onder meer MasterCard, Apple, Groupon, Facebook en Tesla Motors de boeken.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil heeft in het eerste kwartaal van 2017 een hogere nettowinst en omzet geboekt, vanwege de verbetering van de olieprijs, kostenbeheersing en raffinage-activiteiten. Exxon Mobil boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 4,0 miljard dollar, tegen 1,8 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst was hoger dan verwacht, terwijl de omzet licht achterbleef bij de verwachtingen. Het aandeel won 1,1 procent.

Sectorgenoot Chevron boekte een nettowinst van 2,7 miljard dollar, ofwel 1,41 dollar per aandeel, op een omzet van 33,42 miljard dollar. De resultaten stemden positief. Het aandeel steeg circa een half uur voor de slotbel 0,8 procent.

Thomson Reuters rapporteerde voorbeurs een nettowinst van 297 miljoen dollar, ofwel 0,41 dollar per aandeel, op een omzet van 2,82 miljard dollar. Het aandeel won 4,2 procent.

Colgate-Palmolive heeft in de eerste drie maanden van dit jaar te lijden gehad van negatieve wisselkoerseffecten, maar wist dankzij prijsstijgingen toch een hogere nettowinst te realiseren. Het aandeel daalde 1,7 procent.

Intel daalde 4,1 procent, hoewel de fabrikant van halfgeleiders donderdag laat over het eerste kwartaal een flinke groei rapporteerde en de outlook voor het hele boekjaar opwaarts bijstelde.

Alphabet steeg 4,2 procent, nadat het moederbedrijf van Google over het eerste kwartaal een 22 procent hogere omzet rapporteerde. De nettowinst steeg van 4,2 miljard dollar vorig jaar naar 5,4 miljard dollar.

Goodyear Tire rapporteerde voorbeurs een nettowinst van 166 miljoen dollar, ofwel 0,65 dollar per aandeel, op een omzet van 3,7 miljard dollar. Het aandeel steeg 2,0 procent.

General Motors Company heeft in het eerste kwartaal de omzet sterk zien stijgen dankzij forse groei in de verkoop van trucks in de Verenigde Staten, goede prestaties van de divisie Financial en effectieve kostenbesparingen. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Microsoft steeg 0,3 procent, hoewel de kwartaalresultaten van het bedrijf redelijk in lijn met de verwachtingen waren.

Amazon.com heeft in het eerste kwartaal van 2017 beduidend beter gepresteerd dan voorzien. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.