Wall Street koerst donderdag af op een lager slot, na tegenvallende bedrijfsresultaten.

De Dow Jones Industrial Average noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 0,6 procent lager op 18.488,40 punten, de S&P 500 verloor 0,5 procent tot 2.161,94 punten en de Nasdag daalde 0,5 procent tot 5.066,58 punten.

Ondanks het ECB-rentebesluit en een aantal macro-publicaties werd het sentiment met name gedomineerd door een reeks teleurstellende bedrijfsresultaten, waardoor de opwaartse trend van de voorgaande negen handelsdagen werd doorbroken.

Conform de verwachting handhaafde de Europese Centrale Bank donderdag zijn belangrijkste rentetarieven en het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties. Tijdens de daarop volgende persconferentie zei voorzitter Mario Draghi dat de impact van het Britse besluit om uit de Europese Unie te stappen in de komende maanden beter beoordeeld kan worden. De centrale bankier gaf zijn gebruikelijke signaal af op te kunnen treden indien noodzakelijk.

Sommige analisten wezen erop dat de markt, na de recente stijging, toe is aan een adempauze. “Hoewel we nog steeds geloven dat de markt in de toekomst verder zal stijgen is het tijd voor een adempauze en de ervaring leert ons dat de komende dagen betere prijzen voorbij zullen komen waartegen gekocht kan worden”, meldde Andrew Adams, technisch analist van Raymond James.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 16 juli zijn gedaald met 1.000 naar 253.000. Het cijfer van een week eerder bleef ongewijzigd op 254.000. Schaaf noemde de cijfers “iets beter dan verwacht”.

De bedrijvigheid binnen de industrie in de regio rond Philadelphia kwam in juli weer in negatief terrein terecht. De zogenoemde Philly Fed index steeg van van 4,7 positief in juni naar 2,9 negatief deze maand. Gerekend werd op een index van 3,5 positief.

Tevens werd bekend dat de bestaande woningverkopen in de VS in juni zijn gestegen met 1,1 procent tot 5,57 miljoen stuks ten opzichte van mei.

Tot slot werd bekend dat de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in juni zijn gestegen met 0,3 procentpunt tot 123,7, na een daling van 0,2 procentpunt in mei.

De septemberfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 1,0 dollar lager op 44,75 dollar.

De euro noteerde pakweg een half uur voor de slotbel ten opzichte van de dollar op 1,1018. Bij het slot van de Amerikaanse aandelenmarkten op woensdag noteerde het muntpaar nog op 1,1015 dollar.

Stijgers en dalers

Intel kon donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern woensdag laat een omzet rapporteerde die in lijn was met de eigen verwachting. De markt reageerde echter teleurgesteld en het aandeel verloor 4,7 procent.

American Express rapporteerde woensdag nabeurs een fors hogere winst over het afgelopen kwartaal, maar zag de omzet op jaarbasis licht dalen. Het aandeel zakte 2,0 procent.

General Motors realiseerde in het afgelopen kwartaal een recordomzet en zag de winst stijgen bij een gelijk gebleven aantal verkochte auto’s. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Manpower overtrof in het tweede kwartaal de eigen prognose. De Amerikaanse uitzender, met een relatief sterke voetafdruk buiten de Verenigde Staten, maakte een verwaterde winst per aandeel bekend die steeg van 1,33 dollar naar 1,60 dollar met een negatief valuta-effect van 0,02 dollar. Tegen constante valuta steeg de nettowinst met 22 procent. Het aandeel steeg 1,9 procent.

De Amerikaanse luchtvaartsector stond donderdag onder druk, nadat het Duitse Lufthansa en easyJet meldden dat de recente politieke onrust en de terroristische aanslagen op de prestaties van de concerns drukken. Delta Air Lines noteerde 4,6 procent lager en American Airlines verloor 3,9 procent.

Southwest Airlines verloor 11,1 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

Starbucks, AT&T en Visa rapporteren nabeurs hun kwartaalresultaten en noteerden in aanloop naar de publicatie achtereenvolgens 0,3, 0,6 en 0,9 procent lager.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.