(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg 1 1/2 uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,6 procent tot 2.607,29 punten, de Dow Jones index verloor 1,9 procent op 24.132,50 punten en de Nasdaq noteerde 1,7 procent lager op 6.952,49 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten volgden daarmee de neerwaartse trend van Europa in reactie op tegenvallende macro-data uit China. Tegenvallende macro-data uit ’s werelds op één na grootste economie versterkten de zorgen over een vertraging van de mondiale economische groei.

“Markten wereldwijd verkeren weer in een risk-off modus”, zei marktanalist Joel Kulina van Wedbush Securities. “De prijsactie en het sentiment blijven slecht: beleggers proberen simpelweg de schade te beperken in plaats van een ‘outperformance’ te realiseren”, voegde hij toe.

Uit de Chinese data bleek dat de Chinese industriële productie in november is gegroeid met 5,4 procent, een half procentpunt lager dan in oktober en eveneens een half procentpunt lager dan economen hadden verwacht. Ook de groei van de Chinese detailhandelsverkopen daalde, van 8,6 procent in oktober naar 8,1 procent in november. Daarmee lag het groeitempo in november op het laagste niveau in 2018.

Het effect van de teleurstellende cijfers werd deels gecompenseerd door de aankondiging van het Chinese ministerie van financiën dat de extra importheffingen op Amerikaanse auto’s en auto-onderdelen voor drie maanden worden opgeschort vanaf 1 januari.

Trump liet via Twitter weten dat China een grote en veel omvattende handelsdeal met de Verenigde Staten zou willen sluiten. “Het kan gebeuren, en vrij snel!”, aldus de president. Ze hebben zojuist de Amerikaanse importheffingen opgeschort”, voegde hij toe. “De VS doen het erg goed.”

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de Verenigde Staten bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in november op maandbasis met 0,2 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 4,2 procent.

De Amerikaanse industriële productie is in november harder dan verwacht gestegen. De productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven steeg in november met 0,6 procent, terwijl werd gerekend op een stijging van 0,3 procent.

De groei in economische activiteit is in december in de Verenigde Staten vertraagd ten opzichte van de voorgaande maand. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de Verenigde Staten daalde van 54,7 in november naar 53,6 in december, het laagste niveau in 19 maanden.

Tot slot werd bekend dat de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in oktober op maandbasis zijn gestegen met 0,6 procent, terwijl de groothandelsomzet met 0,3 procent steeg.

Olie noteerde vrijdag tot 2,4 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1303. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1281 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1361 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Johnson & Johnson kwam stevig onder druk te staan, na berichten dat het concern al tientallen jaren wist dat er soms asbestdeeltje in hun talkpoeder zat. Asbest kan kanker veroorzaken. Om die reden zijn er duizenden rechtszaken tegen de farmaceut aangespannen. Het concern reageerde en sprak van een “eenzijdig, vals en opruiend” bericht. Het concern benadrukte dat zijn babypoeder “veilig en absestvrij” is. Het aandeel Johnson & Johnson daalde vrijdag 9,5 procent.

Costco Wholesale verloor 8,4 procent, nadat de retailer donderdag teleurstellende omzetcijfers publiceerde over het fiscale derde kwartaal.

Adobe daalde 6,4 procent. Het softwarebedrijf rapporteerde donderdag laat teleurstellende winstcijfers over het vierde kwartaal.

Starbucks noteerde 3,0 procent lager, nadat de koffieketen tijdens zijn investeerdersdag ambitieuze plannen bekendmaakte voor uitbreiding in China.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.