(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerst dinsdag af op een lager slot, vanwege de lagere olieprijs na een teleurstellend rapport van het Internationaal Energieagentschap.

De Dow Jones Industrial Average noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 1,4 procent lager op 18.073,29 punten, de S&P 500 verloor 1,5 procent tot 2.127,36 punten en de Nasdaq daalde 1,1 procent tot 5.153,52 punten.

“De voortdurende discussie over een Amerikaans renteverhoging blijft het marktsentiment domineren, terwijl Amerikaanse beleidsmakers doorgaan met het voorbereiden van de markt op een renteverhoging later dit jaar. Het commentaar van Fed-gouverneur Lael Brainaird fungeerde als tegenwicht tegen de ‘hawkish’ retoriek van John Williams en Eric Rosengren, de Fed-voorzitters van respectievelijk San Francisco en Boston”, aldus analist Michael Hewson van CMC Markets.

Maandagavond betrachtte gouverneur Lael Brainard van de Federal Reserve voorzichtigheid in het terugbrengen van het verruimende monetaire beleid, aangezien de verbeterde Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet het gewenste effect heeft gehad op de inflatie.

“Het is interessant om te zien dat desondanks slecht 22 procent van de markt rekent op een renteverhoging volgende week, terwijl de verwachting dat de Federal Reserve de rente in december verhoogt is gestegen naar 57 procent”, voegde hij toe.

Beleggers kregen voorbeurs de vertrouwensindex van de National Federation of Independent Business over het Amerikaans kleinbedrijf in augustus te verwerken. De NFIB index daalde van 94,6 in juli naar 94,4 in augustus, waarmee de index ruim onder het 42-jarig gemiddelde van 98 bleef. Een recordaantal ondervraagden droeg de politieke onzekerheid aan als reden om niet uit te breiden.

Verder bleek uit cijfers van Goldman Sachs en The Retail Economist dat de Amerikaanse detailhandel afgelopen week flinke hinder ondervond van het slechte weer. De graadmeter daalde ten opzichte van de voorgaande week aangepast voor seizoensinvloeden met 4,5 procent. Vergeleken met een jaar eerder was er evenwel sprake van een stijging met 2 procent.

Het overheidstekort van de Verenigde Staten is in augustus opgelopen. In de maand augustus bedroeg het tekort 107 miljard dollar, 43 miljard dollar meer dan in augustus 2015. In de afgelopen twaalf maanden bedroeg het tekort 530 miljard dollar, een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Olie noteerde dinsdag in het rood na een teleurstellend rapport van het Internationaal Energieagentschap. De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 1,39 dollar lager op 44,90 dollar.

Het IEA voorziet voor dit jaar en volgend jaar een minder sterke groei van de vraag dan eerdere ramingen. “Recente pilaren van een toenemende groeivraag, zoals India en China, wankelen”, zei het agentschap. De vraag naar olie zal dit jaar toenemen met 1,3 miljoen vaten per dag en volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag, dit kwam neer op een neerwaartse bijstelling van respectievelijk 100.000 en 200.000 vaten ten opzichte van het vorige maandrapport.

De euro/dollar noteerde op 1,1215. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1223 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1230 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Apple steeg 2,4 procent, na positieve berichten over een sterke vraag naar de nieuwe iPhone.

Intersil steeg 9,9 procent, nadat de Japanse chipproducent Renesas Electronics meldde de Amerikaanse halfgeleiderproducent over te nemen voor 3,2 miljard dollar.

Anadarko Petroleum verloor 0,5 procent, nadat het olie- en gasbedrijf maandag laat meldde dat de raad van bestuur van het bedrijf heeft ingestemd met de overname van de diep water-asssets in de Golf van Mexico van Freeport McMoRan voor 2 miljard dollar.

Juwelier Tiffany & Co. steeg 0,4 procent, na de benoeming van Mark Erceg tot CFO per 18 oktober.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.