(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerst vrijdag pakweg een half uur voor de slotbel af op een lager slot, vanwege de lagere olieprijs en tegenvallende macro-data.  

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,5 procent naar 2.166,72 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 18.281,17 punten en de Nasdaq noteerde 0,6 procent lager op 5.309,09 punten.

“Wall Street noteerde vrijdag lager, waarmee de Amerikaanse aandelenmarkten zich voegden naar de lagere Europese en Aziatische beurzen”, aldus Jasper Lawler van CMC Markets.

“De aandelenmarkten lieten de afgelopen week vrij grote bewegingen zien”, zei CMC collega Colin Cieszyński eerder op de dag. “Beleggers zijn terughoudend met het innemen van grote posities in aanloop naar de OPEC-bijeenkomst volgende week, aangezien de markt verwacht dat het sentiment op de markt bepaalt zal worden door de richting van de olieprijs in reactie op de uitkomst van de bijeenkomst”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september opnieuw minder hard is gestegen. De inkoopmanagersindex van Markit Economics daalde van 52,0 in augustus naar 51,4 in september.

Voorzitter van de Boston-Fed Eric Rosengren zei vrijdag dat wachten met het verhogen van de rente een risico kan vormen voor de economische groei in Amerika, waardoor een onbalans ontstaat die kan leiden tot een recessie.

De olieprijs is vrijdag lager gesloten, vanwege de aanname dat OPEC zwaargewichten zoals Saoedi-Arabië, Iran en Irak, volgende week tijdens de informele OPEC-bijeenkomst niet in staat zijn om een consensus te smeden. De novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,84 dollar lager op 44,48 dollar.

De euro/dollar noteerde pakweg een half uur voor de slotbel op 1,1232. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1182 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1204 op de borden.

Stijgers en dalers

Twitter kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat CNBC op basis van bronnen meldde dat de microblogdienst gesprekken voert met potentiële bieders. De zakenzender noemde daarbij namen als Salesforce en Google die interesse zouden hebben om Twitter over te nemen. Het aandeel steeg 21,7 procent.

Yahoo noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 3,5 procent lager, nadat de internetpionier melding deed van een inbreuk op de veiligheid, waarbij minstens 500 miljoen gebruikers getroffen zijn.

Facebook verloor 1,7 procent, na mediaberichten dat grote advertentie-inkopers en marketeers boos zijn op het concern, nadat The Wall Street Journal berichtte dat de tech-reus de gemiddelde kijktijd voor video-advertenties op zijn platform twee jaar lang heeft overschat.

Endo International won 15,4 procent, nadat het concern Paul V. Campanelli benoemde tot president en CEO van het bedrijf. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.